Gemeente Schiedam


Maart

Vergunning voor Kamerverhuur vanaf 1 april 2008 verplicht

19 maart 2008

Het college van B&W en de gemeenteraad van Schiedam hebben besloten per 1 april 2008 een vergunningensysteem voor kamerverhuurbedrijven in te voeren. Eigenaren van kamerverhuurpanden en ook huurders die één of meer kamers verhuren zijn verplicht over de zogenaamde onttrekkingsvergunning te beschikken. Deze vergunning is vereist voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte in onzelfstandige woonruimte(n).

Vanaf maandag 17 maart 2008 kan een aanvraagformulier voor deze vergunning worden verkregen bij de balie Bouwen en Milieu in de Stadswinkel, Stadserf 1 te Schiedam.

Ook kan het formulier worden gedownload van de website van de gemeente: www.schiedam.nl/kamerverhuur.

Kamerverhuurbedrijven die aan meer dan vier personen woonverblijf verschaffen moeten ook over een gebruiksvergunning beschikken. Dit in verband met de eisen van brandveiligheid. Deze vergunningsplicht bestaat overigens al sinds jaar en dag. De gebruiksvergunning kan worden aangevraagd bij Brandweer Waterweg, Postbus 56, 3100 AB Schiedam, tel. 010-446 8160.

Een onttrekkingsvergunning zal alleen worden verleend als het kamerverhuurbedrijf, indien het aan meer dan vier mensen woonverblijf verschaft, ook beschikt over een gebruiksvergunning. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een onttrekkingsvergunning zijn leges verschuldigd. De gemeenteraad heeft deze leges voor 2008 vastgesteld op 70,-. Ook voor een gebruiksvergunning zijn leges verschuldigd. De hoogte hiervan hang af van de grootte van de woning.

Kamerverhuurpanden die op 1 april 2008 als zodanig in gebruik zijn, krijgen een onttrekkingsvergunning, mits deze vóór 1 mei 2008 is aangevraagd. Als de aanvraag later wordt ingezonden, betekent dit dat de gemeente de aanvraag voor een onttrekkingsvergunning zal behandelen voor een nieuw te vestigen kamerverhuurbedrijf. Daarvoor gelden stringente voorwaarden, die er toe zouden kunnen leiden dat de vergunning wordt geweigerd.

Voor achtergrondinformatie over het beleid dat de gemeente t.a.v. kamerverhuurbedrijven gaat voeren: zie www.schiedam.nl/kamerverhuur.