Gemeente Bernheze


Bernheze koploper in energiezuinig verlichten

V.l.n.r. wethouder Van de Ven (Bernheze), mevrouw De Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu), wethouder Van der Meer (Nijmegen) en de heer Van Groenewoud (Tilburg)

De gemeente Bernheze gaat, evenals Nijmegen en Tilburg, de openbare ruimte structureel veel energiezuiniger verlichten. Op 14 maart 2008 ondertekenden deze gemeenten hiertoe een overeenkomst met de Stichting Natuur en Milieu.

De gemeenten Bernheze, Nijmegen en Tilburg zijn de drie koplopergemeenten die samen met Stichting Natuur en Milieu voortvarend aan de slag zijn gegaan met energiezuinige openbare verlichting. De gemeenten zetten dan ook op 14 maart 2008 een handtekening onder een overeenkomst met de Stichting Natuur en Milieu. Gebleken is dat met moderne lampen en armaturen en slimme technieken gemiddeld 20% energie kan worden bespaard. Dat scheelt de gemeenten veel uitstoot van CO2, het levert een kostenbesparing op en het gaat lichtvervuiling tegen. Het energiegebruik van de gemeente Bernheze is al laag. De uitdaging voor de komende tijd is de verlichting (de lichtsterkte) te verbeteren zonder dat het energieverbruik stijgt.

Bernheze hoopt samen met Nijmegen en Tilburg dat vele gemeenten hun voorbeeld volgen.