Rechtbank Leeuwarden


Positieve effecten vaargeul Slotermeer wegen op tegen geringe schade aan natuur

De voorzieningenrechter heeft het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening door de Stichting Gaasterlân Natuerlân, gericht tegen de aanleg van een vaargeul in het Slotermeer, afgewezen.

De gemeente Gaasterlân-Sleat heeft vergunning verleend aan de Provincie Fryslân om de vaargeul tussen Sloten en Balk aan te leggen. De Stichting is daartegen opgekomen omdat zij vreest voor aantasting van de natuur en het landschap door de komst van grotere schepen.

De voorzieningenrechter is echter van oordeel dat de natuurwaarden ter plaatse niet of nauwelijks worden aangetast. Zo is niet aannemelijk is geworden dat nesten van watervogels zullen wegspoelen als gevolg van golven die worden veroorzaakt door de schepen die van de nieuwe vaargeul gebruik zullen maken. De gemeente heeft verder voldoende aannemelijk gemaakt dat de openheid van het landschap zoveel mogelijk behouden blijft.

Het is voorts aannemelijk dat voor de watersporter de vaarmogelijkheden worden vergroot en dat de financiële effecten voor de recreatie in Balk positief zullen zijn. Deze positieve effecten van de vaargeul wegen op tegen de geringe negatieve gevolgen voor de natuur en het landschap ter plaatse.

LJ Nummer

BC7167

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 19 maart 2008 Naar boven