Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Werken aan Water

Een delegatie van deelraadsleden heeft dinsdagavond 18 maart een werkbezoek gebracht aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het werkbezoek stond in het teken van de zoektocht naar een beter watersysteem voor Kralingen-Crooswijk.

Bij het Hoogheemraadschap staat men voor de uitdaging om de juiste maatregelen te nemen waardoor de waterkwaliteit op een goed en stabiel niveau komt. Als voorbeeld werd door beleidsmedewerker Marit Meier een integraal herstelplan voor de Kralingse Plas getoond. Eén maatregel is het afdekken van de waterbodem met zand. Beleidsmedewerker Jack Hemelraad benadrukte dat één enkele maatregel slechts een tijdelijke verbetering van de waterkwaliteit zal opleveren. Het gaat om het vinden van de juiste combinatie van tientallen maatregelen in één pakket.

Door Jaap Klein, portefeuillehouder waterkwantiteit, werd een boeiende presentatie gegeven over de mogelijkheden om in oude stadswijken immense hoeveelheden regenwater op te vangen in oude stadswijken. Denk daarbij aan intense regenbuien in de zomer waarbij in een paar uur tijd vijftig millimeter water naar beneden komt. Om de voeten droog te houden, stelde hij voor om na te denken over een verlaagd plein op het Schuttersveld in Crooswijk. Met creatief denkwerk moeten alle betrokken partijen toch tot een goede oplossing kunnen komen om de woningen droog te houden, aldus Jaap Klein. Hij benadrukt dat het Hoogheemraadschap liever van begin af aan meepraat over bouwplannen en de benodigde oplossingen, dan achteraf bij de watertoets moet vaststellen dat plannen niet kloppen. Loco-dijkgraaf Mea van Ravesteyn-Kramer voegde daaraan toe dat water steeds meer leidend wordt bij nieuwbouwprojecten: Daardoor worden wij ook steeds eerder bij de bouwplannen betrokken.

V.l.n.r. Herbert van Sluys, beleidsadviseur Marit Meier, Pieter Jaap Sprenger, Jacques la Croix, Sonja Krijgsman, commissiegriffier Pim van Loon, loco-dijkgraaf Mea van Ravesteyn-Kramer, Wilo Amesz en portefeuillehouder kwantiteit Jaap Klein van het Hoogheemraadschap.