Gemeente Dongen


Milieubeleid Dongen krijgt extra vorm via workshops

Milieu is een onderwerp in onze samenleving waar iedereen mee te maken heeft. Het is ook een belangrijk onderwerp, vindt iedereen. Maar hoe krijg je iedereen zo ver dat ze meedenken en meebeslissen over de koers voor de toekomst, als het bijvoorbeeld gaat over bodem, water, lucht, geur, licht, klimaat, energie, handhaving en afval?

Het cluster milieu van de gemeente Dongen is druk bezig met het samenstellen van een Milieubeleidsplan, dat een duidelijke visie aan moet geven voor de middellange termijn. Wat vinden we in Dongen belangrijk met elkaar en waar gaan we met zijn allen uitvoering aangeven de komende vijf jaar?

Om daar achter te komen zijn vorige week drie workshops gehouden. Meer dan dertig personen namen deel. De fractiespecialisten uit de gemeenteraad waren vertegenwoordigd, de dorps- en wijkraden van de gemeente Dongen, de Brabantse Milieufederatie, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie en diverse ambtenaren van de gemeente Dongen met als vakgebieden milieu, bouwen, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting.

,,Het Milieubeleidsplan is van ons allemaal. Het gaat ons ook allemaal aan. Daarom hebben we heel bewust voor deze vernieuwende aanpak gekozen, aldus wethouder Ad Stoop, die een van de deelnemers was aan de eerste workshop. Tijdens de twee uur durende sessie kreeg iedereen de kans zich uit te spreken over de mate van belangrijkheid van onderwerpen en ontwikkelingen. Er werd gewerkt in kleine groepen die aan de hand van discussie en uitwisseling van informatie uiteindelijk moesten komen tot een presentatie van prioriteiten. De gele briefjes die daarbij opgeplakt moesten worden, verwisselden nogal eens van volgorde.

,,Er was sprake van een groot enthousiasme. De deelnemers zagen absoluut de meerwaarde in van deze aanpak. Tegelijkertijd kwamen ze er ook achter dat het soms best lastig kan zijn op prioriteiten te bepalen, aldus Peter van Strien van het cluster milieu en verantwoordelijk voor de organisatie. De uitkomsten van de workshops worden meegenomen in de conceptversie van het Milieubeleidsplan, dat over vier weken gereed moet zijn.