Nationale Auto Pas roept minister op snel positief besluit te nemen

19/03/2008 14:48

Móbile

Stichting Nationale Auto Pas roept de minister van Verkeer en Waterstaat op om op korte termijn een positief besluit te nemen over het gecombineerde advies van NAP en RDW voor de aanpak van de kilometertellerfraude. NAP gaat ervan uit dat het gisteren door de PvdA-fractie in de Tweede Kamer aangekondigde initiatiefwetsvoorstel niet nodig zal zijn.

Stichting Nationale Auto Pas heeft met grote instemming kennis genomen van het initiatiefwetsvoorstel betreffende het terugdringen van tellerfraude. Terecht vraagt de Tweede Kamer uitgebreid aandacht voor het reeds lang spelende probleem. Stichting NAP, bestaande uit vertegenwoordigers van RAI Vereniging, BOVAG en VNA, heeft al zeventien jaar geleden de Nationale Autopas geïntroduceerd, een belangrijk instrument tegen kilometertellerfraude. Mede door de komst van de Nationale Autopas is de fraude teruggedrongen van 40 procent in 1990 naar 5,5 procent in 2008. Dit percentage vormt echter nog steeds een substantieel deel van het huidige wagenpark. En zonder steun van de rijksoverheid is het weerbarstige deel van de fraude zonder verbod of regelgeving nauwelijks effectief te bestrijden.

Enorme schadepost
De huidige schade voor de particuliere autobezitter bedraagt ten minste 150 miljoen euro per jaar. De publieke sector lijdt aan gederfde belastinginkomsten, sociale premies en verzekeringsfraude nog eens ten minste 500 miljoen euro schade per jaar, volgens een zeer conservatieve berekening. Gelet op de omvang van de fraude is anderhalf jaar geleden - op verzoek van de minister van Verkeer & Waterstaat - door RDW en NAP een samenwerkingsplan opgesteld dat de kilometertellerfraude effectief kan bestrijden. Dit plan, dat instemming heeft van alle partijen die bij deze bestrijding betrokken zijn, ligt op dit moment bij de minister ter besluitvorming. Stichting NAP gaat ervan uit dat de minister van V?, samen met de minister van Justitie, groot belang hecht aan het terugdringen van deze omvangrijke fraude en zal instemmen met de voorliggende voorstellen. Gelet op de houding van het ministerie gedurende de afgelopen jaren is dat echter geen vanzelfsprekendheid. Stichting NAP waardeert de brede ondersteuning vanuit de Tweede Kamer dan ook zeer.

Schiphol-Triport, 19 maart 2008





http://www.autopas.nl