Gemeente Sneek


belastingverhoging en neemt afscheid van stella van gent

Raad wil geen belastingverhoging en neemt afscheid van Stella van Gent

Voorjaarsnota
Een meerderheid van de gemeenteraad van Sneek heeft dinsdagavond 18 maart tijdens de bespreking van de voorjaarsnota aangegeven geen belastingverhogingen te willen om ruimte te creëren op de begroting. Uit de voorjaarsnota blijkt dat er een structureel tekort van ruim 500.000 euro op de begroting is.

De gemeenteraad deed kaderstellende (richtinggevende) uitspraken voor het opstellen van de voorjaarsnota die in mei definitief wordt behandeld. De voorjaarsnota geeft een beeld van de financiële positie van de gemeente en van de verdeling van de financiële middelen voor de komende drie jaar.

De raad wil 500.000 euro beschikbaar stellen voor investeringen in de industriehavens op bedrijventerrein Houkesloot. De laad- en loskades moeten een upgrade krijgen en worden uitgebreid. Bovendien moeten de havens op diepte gehouden worden. Een bedrag 750.000 euro zou volgens de raad moeten gaan naar achterstallig wegenonderhoud. Eenzelfde bedrag wil de raad uitgeven aan achterstalling onderhoud aan oevervoorzieningen.

Daarnaast wil de raad 150.000 euro bestemmen voor het in goede banen leiden van de ophanden zijnde fusie van een aantal gemeenten in de Zuidwesthoek. Een bedrag van 100.000 euro zou moeten gaan om het de uitvoering van het convenant `wonen boven winkels' verder vorm te geven.

Verhuizing verslavingszorg
Onder grote publieke belangstelling behandelde de raad twee moties over de mogelijke verhuizing van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) van het Julianapark naar een pand aan de C.P.M. Rommestraat in Sneek. De motie van VVD, FNP en SP om de vestiging tegen te houden, kreeg niet genoeg steun in de raad.

Wethouder Ekhart benadrukte nog eens dat het nog niet vaststaat dat VNN naar de Rommestraat verhuist en dat er serieus naar een aantal andere opties wordt gekeken. Ook lichtte hij nogmaals toe dat het tegenhouden van een eventuele verhuizing naar de Rommestraat op basis van het bestemmingsplan niet mogelijk is.

Een motie van de andere partijen ChristenUnie, CDA, Groenlinks en PvdA werd wel aangenomen. Hierin wordt het college opgeroepen actief mee te helpen met het vinden van een andere locatie als de verhuizing van VNN risico's met zich meebrengt. Als deze risico's er niet zijn, moet er regelmatig overleg plaatsvinden tussen VNN, omwonenden en andere belanghebbenden, zoals omliggende scholen en de gemeente.

Afscheid Stella van Gent
Stella van Gent neemt afscheid van de Sneker gemeenteraad Na een periode van zes jaar in de gemeenteraad van Sneek nam mevrouw Stella van Gent, fractievoorzitter van de Sneker PvdA afscheid. De drukte van haar nieuwe baan, veranderingen in haar persoonlijke leven en het raadswerk bleken moeilijk te combineren. Na lang wikken en wegen heeft Van Gent dit besluit genomen.

"Ik kies voor een evenwichtig leven met mijn kinderen, mijn naasten en mijn werk. En dat betekent dat ik stop met de gemeenteraad van Sneek. Met pijn in mijn hart", schreef zij in januari in een brief aan haar collega-raadsleden en het college van burgemeester en wethouders. Dinsdagavond gaf ze opnieuw aan veel moeite te hebben met het opgeven van een klus die nog niet klaar was. Ook zei ze dat Sneek een ideale gemeenteraad heeft waarin mensen zich op een positieve en constructieve manier gezamenlijk inzetten voor de gemeente.

De vrijgekomen PvdA-zetel is ingenomen door de heer Mark de Waard. In de vorige raadsperiode was hij ook al raadslid in Sneek.