Gemeente Den Haag

Gemeentelijke nota richt zich op alle onderdelen van verslavingsproblematiek

De gemeente Den Haag gaat de komende twee jaar meer aandacht besteden aan preventie van alcohol- en cannabisgebruik onder jongeren. Dit staat in de vandaag verschenen nota Verslavingszorg 2008-2010. De nota richt zich op probleemgebruik van álle middelen; harddrugs, softdrugs, alcohol, maar bijvoorbeeld ook gokken. Internetgokken wordt minder populair. Pokerverslaving vormt een toenemend probleem.

De komende periode komt er extra aandacht voor cannabisgebruik onder jongeren. Van de Haagse leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft één op de tien recent cannabis gebruikt. Frequent blowen gaat vaak samen met gedragsproblemen en spijbelen. Bij 2% van de scholieren is het gebruik problematisch. Zij kunnen op latere leeftijd te maken krijgen met psychotische stoornissen als gevolg van het intensieve gebruik.

Wethouder Bert van Alphen: Daarom willen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. Vrienden en familie kunnen een belangrijke rol spelen bij het tijdig signaleren van beginnend probleemgebruik en verdienen ook zelf ondersteuning..

De gemeente en schoolbesturen bereiden een convenant voor over veiligheidsplannen. In die plannen nemen de schoolbesturen regels op over het alcohol- en drugsbeleid op school.

Haagse invulling
Van Alphen: Verder gaan we door met de aanpak van de drugsproblematiek zoals we die sinds 1996 samen met partners in de stad uitvoeren. Door het combineren van zorg, opvang en de aanpak van overlast hebben we hieraan met succes een specifiek Haagse invulling kunnen geven.

Alcohol blijft met afstand het meest gebruikte genotmiddel, al dan niet in combinatie met andere middelen zoals cannabis. Volgende maand verschijnt een stedelijk actieprogramma, dat maatregelen bevat die zijn gericht op situaties waarin ouderen óf jongeren risico lopen.

Gokken
In de nota Verslaving: een zorg voor alle Hagenaars neemt het gokken een aparte plaats in. Het totale aantal gokkers dat in contact komt met de Haagse verslavingszorg groeit. Internetgokken lijkt minder populair te worden, in tegenstelling tot pokeren. Uit de nota blijkt dat gevallen van pokerverslaving nog zeldzaam zijn, maar er zijn aanwijzingen dat het aantal in de toekomst zal stijgen.