Woonbond


19-03-2008

Voortgang in aanpak van de 40 aandachtswijken

Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) heeft in een brief aan de Tweede Kamer de tussenbalans opgemaakt van de voortgang van de wijkaanpak. Uit de brief blijkt dat er wel vooruitgang zit in het afsluiten van wijkactieplannen (voor 31 van de 40 liggen er nu plannen), maar dat het nog lang niet overal rond is en dat er nog veel onduidelijkheden zijn.

In negen van de achttien gemeenten waar de 40 'prachtwijken' liggen, is er sprake van financiële overeenstemming over de wijkaanpak. Dit heeft nog niet overal tot wijkactieplannen geleid. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is op hoofdlijnen overeenstemming, maar is de uitwerking nog niet rond. In zes gemeenten zijn de lokale onderhandelingen nog niet afgerond. De minister verwacht dat 1 juni vrijwel alle wijkactieplannen rond zijn en de charters tussen haar en de gemeenten getekend zullen zijn. Er zit dus voortgang in de wijkaanpak, maar de deadline van 1 maart 2008 is dus lang niet overal gehaald. Belangrijke vraag is of in de wijkactieplannen overal sprake is van een extra inzet van corporaties ten opzichte van de plannen die 16 juli 2007 bekend zijn. Dit wordt uit de brief van de minister niet duidelijk. De minister vindt het primair de verantwoordelijkheid van de lokale overheid om dit te beoordelen.

Onduidelijk blijft ook of overal de bewoners en bewonersorganisaties volwaardig betrokken zijn bij de totstandkoming van de plannen. Voor de Woonbond moet dit een belangrijke toetssteen zijn bij de goedkeuring van de wijkactieplannen.