Gemeente Voorschoten

van groen

Meer parkeerplaatsen, behoud van groen

Er moeten meer parkeerplaatsen komen in Voorschoten, maar dit mag niet ten koste gaan van het groen, zoals het Burgemeester Berkhoutpark (Rijksmonument) en het Oranjeplein. Daarover zijn bewoners en raadsleden het eens. Dit bleek tijdens de door ruim honderd Voorschotenaren bezochte interactieve vergadering gisteravond van de raadscommissie Wonen, Ruimte en Groen in De Gouden Leeuw.

Er is grote bezorgdheid van bewoners om de groene ruimte en de veiligheid voor jong en oud. Hiervoor is gehoor gevonden bij de commissie Wonen, Ruimte en Groen. De commissie is voorstander van een duurzaam parkeerbeleid en het autoluw maken van het centrum. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid en het monumentale karakter van de dorpskern van Voorschoten vergroot. Het parkeren zou zoveel mogelijk ondergronds moeten gebeuren. Ook moeten er meer parkeerplaatsen komen, met name aan de noordzijde. Kan de Hema garage niet beter gebruikt worden, zo vragen bewoners zich af. Bovendien is door bewoners gewezen op de parkeerterreinen in de Nassauwijk die nauwelijks worden gebruikt.

Voorstraat
Over het parkeervrij maken van de Voorstraat zijn de meningen verdeeld en is ook hardop nagedacht over tussenoplossingen zoals parkeren aan één kant. De commissie toonde terughoudendheid in het verlenen van ontheffingen vanwege mogelijke olievlekwerking en administratieve lasten. Ook zijn er verscheidene opvattingen over de duur van de blauwe zone op straat, het fietsen in de Schoolstraat en het wel of niet aanbrengen van een parkeerverwijssysteem.
De interactieve vergadervorm bood ruimschoots gelegenheid aan bewoners hun mening (nogmaals) duidelijk onder de aandacht van de raad te brengen. De commissieleden konden maximaal hun oor ten luister leggen over dit complexe onderwerp dat vele bewoners van Voorschoten raakt. De gemeenteraad beslist op donderdag 3 april over het nieuwe parkeerbeleid.

parkeerbord

* 19 maart 2008