Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 19 maart: persberichten

19-3-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 18 maart.

Subsidie voor Stichting Archeologisch Informatiepunt Oost Fivelingo

Stichting Archeologisch Informatiepunt Oost Fivelingo krijgt van de gemeente Delfzijl 3.000 euro voor de bewegwijzering van een fietsroute door Delfzijl. De fietsroute is een onderdeel van het onlangs geopende archeologisch informatiepunt (AIP) in de Nicolaikerk te Appingedam.

Het AIP is erop gericht bezoekers het archeologische verleden van de directe omgeving te laten ontdekken. In het AIP kunnen bezoekers een kleine expositie en DVD-presentatie zien over het thema Water en Wierden. Ook maken twee fietsroutes onderdeel uit van het programma. Er zijn twee fietsroutes ontwikkeld. Eén route gaat door de gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl. De tweede route start in Delfzijl en gaat via Farmsum door Weiwerd, Heveskes, Termunterzijl, Punt van Reide, Dallingeweer, Termunten, Woldendorp, Nieuwolda, Wagenborgen, via Amsweer terug naar Farmsum. De route eindigt bij het NS-station in Delfzijl.

De Stichting Archeologisch Informatiepunt Oost Fivelingo versterkt de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van dit gebied. Bovendien zijn de ontwikkelde fietsroutes een goede aanvulling op het bestaande fietsroutenetwerk.

115.000 euro voor OGGZ in DEAL-gemeeten

De DEAL-gemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) krijgen voor hun Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) in 2008 115.000 euro subsidie. De subsidie is tot stand gekomen na overleg tussen de gemeente Groningen - die als centrumgemeente de rijksmiddelen voor de OGGZ beheert en verdeelt - en de overige Groninger gemeenten.

De bijdrage voor de DEAL-gemeenten is gebaseerd op een visiedocument waarin de gemeenten hun ambities op het terrein van de OGGZ hebben verwoord en vertaald naar hun eigen gemeente. De subsidie bestaat uit 15.000 euro voor regievoering en 100.000 euro voor uitvoering, zoals meldpunten en het versterken van de coördinatie van de zorg. Eventuele extra inzet van GGz/Lentis, GGD en VNN voor zogenaamde bemoeizorg wordt rechtstreeks aan deze instellingen betaald.

Voor de maatschappelijk ondersteuning zijn geen provinciale afspraken gemaakt. Hiervoor moeten nog afspraken worden gemaakt met lokale partners. De DEAL-gemeenten hebben uitgesproken dat hun voorkeur hierbij uitgaat naar de SWD (Stichting Welzijn en Dienstverlening). Om een en ander in goede banen te leiden gaan de vier gemeenten werken met een zogenaamd kernteam dat bestaat uit vertegenwoordigers van GGD, VNN en Lentis en een coördinator. Dit team zal betaald worden door de gemeente Groningen.

Besluitenlijst B&W 11 maart 2008

Organisatie Pinksterkermis 2008 in handen van Duursma BV

Het college van B&W gunt Duursma BV de komende drie jaar opnieuw de organisatie van de Pinksterkermis. Dat is de uitkomst van een offerteronde waaraan vijf exploitanten hebben deelgenomen. Niet alleen heeft Duursma BV het hoogste bod gedaan, ook de ervaringen van de afgelopen jaren waren erg positief.

De kermis wordt in 2008 gehouden van woensdag 7 mei tot en met maandag 12 mei op het Molenbergplein en het Commandementsplein in Delfzijl. Een kleine greep uit de attracties die te vinden zijn tijdens de kermis in mei: botsautos, de Breakdance, een achtbaan, een doolhof en een schietsalon. Het college opent net als vorig jaar de pinksterkermis.