Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Reactie RVZ-advies Zorginkoop

19 maart 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) bepleit een sterke inbreng van patiënten bij zorginkoop door verzekeraars, maar stelt dat dit wel moet gebeuren door organisaties van patiënten én op basis van duidelijke criteria. Dat verzekeraars bij zorginkoop `samenwerken met patiënten', zoals de RVZ bepleit in haar vandaag uitgebrachte advies aan de minister `Kwaliteit zorg door selectieve zorginkoop', vindt de NPCF veel te vrijblijvend. Dat selectieve zorginkoop per definitie zou (moeten) leiden tot het einde van de vrije artsenkeuze, zoals ook in het advies staat vermeld, wijst de NPCF van de hand.

Mensen met een chronische aandoening zullen naar de arts of specialist willen die zich in hun aandoening heeft gespecialiseerd en moeten dat zonder problemen kunnen. Alleen als mensen ook werkelijk keuzes kunnen maken, kan het afsluiten van voorkeurscontracten in ieders voordeel uitpakken. Selectieve inkoop van zorg kan immers een positieve uitwerking hebben op de verbetering van de kwaliteit van zorg en op beheersing van de kosten. Voorwaarde is wel dat de selectieve zorginkoop tot stand komt mede op basis van de criteria die door patiëntenorganisaties worden geformuleerd.

De kwaliteit van het zorgaanbod moet te allen tijde helder en controleerbaar zijn, zodat mensen goed geïnformeerd hun keuzes kunnen maken. De NPCF is daarom blij dat de RVZ komt met een pleidooi voor de invoering van minimumnormen. De NPCF pleit al heel lang voor een overkoepelende zorgconsumentenwet waarin onder andere ook zorgaanspraken van burgers goed zijn geregeld.