Persverklaring van de Procureur-generaal bij de Hoge Raad in de zaak Ina Post

CEAS-onderzoek afgerond

Het CEAS-rapport
De Procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft het rapport ontvangen dat het driemanschap van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken heeft opgesteld over het oorspronkelijke onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie in de strafzaak tegen Ina Post. Mevrouw Post is in 1987 wegens doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Het driemanschap heeft zijn onderzoek verricht en daarover gerapporteerd in opdracht van het College van procureurs-generaal van het OM. Dat college heeft het rapport aan de Procureur-generaal bij de Hoge Raad gezonden.
De conclusie van het driemanschap luidt dat het oorspronkelijke onderzoek in de zaak Ina Post en de daarop gevolgde onderzoekshandelingen en beslissingen zodanige onvolkomenheden vertonen dat niet kan worden gesproken van een correcte, een volledige, een betrouwbare en een evenwichtige presentatie van het onderzoek en de resultaten daarvan aan de rechter.

Het reeds ingediende herzieningsverzoek
Mr. Knoops heeft namens mevrouw Post al op 16 juni 2006 bij de Hoge Raad een verzoek ingediend tot herziening van haar veroordeling. De Procureur-generaal bij de Hoge Raad adviseert in een conclusie de Hoge Raad over de beoordeling van dit verzoek. Acht de Hoge Raad het verzoek gegrond, dan wordt de zaak verwezen naar een gerechtshof dat de gehele zaak opnieuw zal onderzoeken. De Hoge Raad kan volgens de wet het herzieningsverzoek gegrond achten als feiten die de veroordelende rechter destijds niet bekend waren, het ernstige vermoeden wekken dat mevrouw Post ten onrechte is veroordeeld. Ook als in een strafzaak het onderzoek door politie en OM ernstige gebreken heeft vertoond, is herziening slechts mogelijk als die gebreken nieuwe feiten met zich brengen die de rechter destijds niet bekend waren en het ernstige vermoeden van een onterechte veroordeling wekken. De Hoge Raad heeft in het verleden reeds vier herzieningsverzoeken van mevrouw Post niet-ontvankelijk verklaard of afgewezen.

Het CEAS-rapport en het reeds ingediende herzieningsverzoek Het onderzoek door het driemanschap heeft mede betrekking gehad op aspecten die ook in het door mr. Knoops ingediende herzieningsverzoek aan de orde komen. Daarom heeft de Procureur-generaal bij de Hoge Raad na ontvangst van dat verzoek in 2006 besloten het rapport van het driemanschap af te wachten alvorens het verzoek te beoordelen. Dat is mr. Knoops ook medegedeeld. Het College van procureurs-generaal heeft het thans gereed gekomen rapport van het driemanschap aan de Procureur-generaal bij de Hoge Raad gezonden teneinde hem in de gelegenheid te stellen te beoordelen of hij aanleiding ziet dit rapport bij het reeds ingediende herzieningsverzoek te betrekken.

Verdere gang van zaken
Een Advocaat-generaal bij de Hoge Raad zal nu het herzieningsverzoek van mr. Knoops beoordelen en vervolgens in een conclusie aan de Hoge Raad advies uitbrengen over de op het herzieningsverzoek te nemen beslissing. Bij de voorbereiding van die conclusie zal het rapport van het driemanschap waar nodig worden betrokken. Niet uit te sluiten valt dat aanvullend onderzoek nodig is voordat over het verzoek kan worden geadviseerd. Mede hierom valt de termijn waarbinnen de conclusie is te verwachten nog niet exact te bepalen. De voorbereiding van de conclusie zal in ieder geval enkele maanden in beslag nemen.

Den Haag, 19 maart 2008
mr. J.W. Fokkens,
Procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden

Contactpersoon voor de pers:
mr. M.J.A. Duker,
kabinet van de Procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden tel 070-3611267

Positie van de Procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden De Procureur-generaal bij de Hoge Raad maakt geen deel uit van het College van procureurs-generaal en het openbaar ministerie. De Procureur-generaal staat aan het hoofd van en geeft leiding aan het Parket bij de Hoge Raad. Het Parket bij de Hoge Raad bestaat uit de Procureur-generaal bij de Hoge Raad, de plaatsvervangend Procureur-generaal en Advocaten-generaal bij de Hoge Raad. In hun conclusies adviseren zij de Hoge Raad onder andere over de beoordeling van ingediende herzieningsverzoeken. De Procureur-generaal bij de Hoge Raad is voor het leven benoemd en onafhankelijk. Hetzelfde geldt voor de plaatsvervangend Procureur-generaal bij de Hoge Raad en de Advocaten-generaal bij de Hoge Raad.


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 19 maart 2008 Naar boven