Ministerie van Defensie

19-03-2008 16:15

MEULMAN INFORMEERT KAMER OVER MISSIE TSJAAD

De plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Freek Meulman, heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse bijdrage aan de Europese missie (EUFOR) in Tsjaad. Het kabinet wil zestig mariniers naar het Afrikaanse land sturen.

Meulman schetste in het kort de achtergronden van het conflict en de redenen voor de Europese Unie om de EUFOR-missie op poten te zetten. Daarnaast zette hij de belangrijkste aspecten van de Nederlandse militaire bijdrage uiteen.

Aan de EUFOR-missie doen veertien landen mee, met in totaal circa 3.700 militairen. Hun opdracht is het verbeteren van de veiligheidssituatie in Tsjaad en de terugkeer van vluchtelingen in goede banen leiden. Volgens Meulman vraagt de politieke en humanitaire situatie in het land om snel optreden.

EUFOR zal zich niet in het conflict tussen de rebellenbewegingen en de regering van Tsjaad mengen. Mocht het toch tot een treffen komen, dan beschikt de vredesmacht over voldoende overwicht. Het mandaat staat de militairen toe om zichzelf en burgers te beschermen, als dat nodig is.

De Nederlandse mariniers zullen in Tsjaad deel uitmaken van een Iers bataljon. Hun taak bestaat uit het uitvoeren van verkenningen in het zuiden van het land, bij de grens met Soedan. De uitzending eindigt op 15 maart 2009. De Tweede Kamer beslist dinsdag 25 maart of zij goedkeuring verleent aan het uitzenden van de mariniers.

Meulman inzake EUFOR-missie in Tsjaad
Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden