Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
La Niña kouder dan ooit
19 maart 2008 - De zeewatertemperatuur in het midden van de Stille Oceaan is kouder dan ooit. In februari lagen deze temperaturen 2 tot 3 graden lager dan normaal. Deze periode van afkoeling van het zeewater wordt La Niña genoemd, de tegenhanger van de warme El Niño.

De sterkere passaatwind is er de oorzaak van dat meer koud water uit de diepe oceaan aan het oppervlakte komt en meer warm water naar beneden stroomt. Dit jaar duurde La Niña wat langer dan anders. Meestal wordt het dieptepunt rond Kerstmis bereikt, maar dit jaar zijn in februari de laagste temperaturen gemeten. Inmiddels, sinds begin maart is het zeewater weer opgewarmd en naar verwachting is La Niña rond de zomer weer geheel verdwenen.

Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas. Op de Filippijnen zorgt La Niña voor meer regen dan normaal. Zelfs in Nederland is het na een La Niña gemiddeld over veel jaren net iets droger in het voorjaar. Dit effect is echter maar gering, zeker in verhouding tot de natuurlijke grilligheid van het weer. Het gaat dan ook te ver om op basis hiervan een voorspelling te doen voor het voorjaar in ons land.

Eerste uitgave: 19-03-08