Gemeente Winschoten


Watervlag gehesen in Winschoten

Op woensdag 19 maart werd op het stadhuis in Winschoten de watervlag gehesen. Er wordt op deze dag gewandeld voor water. Naast veel schooljeugd hebben ook een groot aantal raadsleden zich aangemeld om mee te lopen. Met zes liter water in een rugzak wordt een afstand overbrugd van zes kilometer. Maar naast `wandelen voor water' doet Winschoten nog veel meer...

In ontwikkelingslanden kunnen de mensen niet, zoals wij hier in het rijke westen, de kraan opendraaien voor schoon drinkwater. Een kind in een ontwikkelingland loopt gemiddeld iedere dag zes kilometer om zes liter water te halen voor het gezin. En dan maar hopen dat het water schoon is, want in ontwikkelingslanden is het water niet altijd even zuiver. Vervuild water is in deze gebieden dan ook doodsoorzaak nummer
1. En dan gaat het met name om water dat is vervuild door faecaliën (uitwerpselen), mensen drinken als het ware uit hun eigen riool. Er sterven meer mensen aan watergerelateerde ziektes dan aan aids en kamer.

Aqua for All, organisator van Wandelen voor Water helpt mensen in ontwikkelingslanden. Maar daarnaast zijn er nog tal van organisaties die zich inzetten om dit probleem een halt toe te roepen. Om ervoor te zorgen dat al deze organisaties van elkaar weten waar ze mee bezig zijn is Blue Peter in het leven geroepen. Blue Peter kijkt waar organisaties elkaar kunnen versterken, de handen ineen kunnen slaan. Daarnaast helpt Blue Peter mee aan concrete acties in ontwikkelingslanden. Eén van de pijlers daarvoor is het verzorgen van sanitatie. (Dit woord staat nog niet in de dikke Van Dale maar wordt door onze Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander al regelmatig gebruikt.)

Blue Peter is van mening dat het slaan van waterputten in ontwikkelingslanden pas echt zin heeft wanneer er eerst voor wordt gezorgd dat mensen hun eigen drinkwater niet meer vervuilen. Dit kan door het plaatsen van WCs, septictanks of een doodgewone een poepdoos. Dit noemen we sanitatie. Beginnen bij de basis en van daaruit opbouwen.

Blue Peter wordt momenteel ondersteund door 51 burgemeesters, waaronder Janny Vlietstra. Ook omdat dit initiatief weer naadloos past binnen de Millenniumdoelen waarbij Winschoten zich heeft aangesloten. Lopen voor water is natuurlijk een directe manier om mensen te laten ervaren hoe het is om lange afstanden te moeten overbruggen voor water. Om hier een vervolg aan te geven zal tijdens de Groenmarkt op 5 juli, als alles loopt zoals gepland, in Winschoten een touwpomp worden geslagen.
Een touwpomp is een, door inwoners uit ontwikkelingsgebieden, makkelijk te installeren en te onderhouden pomp waarmee op een relatief simpele wijze water kan worden opgepompt. Deze touwpomp wordt in ontwikkelingslanden zelf gebouwd.

Winschoten maakt zich sterk voor water.
Door het steunen van initiatieven zoals Wandelen voor Water en Blue Peter zorgt Winschoten ervoor dat waterproblematiek op de politieke agenda komt. Dat het besef dat schoon drinkwater een groot goed is ook meer doordringt tot gebieden waar dit eigenlijk als vanzelfsprekend wordt ervaren. En dat samenwerking meer rendement oplevert dan in isolatie langs elkaar heen werken.

Om dit nogmaals kracht bij te zetten reist burgemeester Vlietstra op 14 april af naar Rotterdam om daar, gezamenlijk met nog 50 burgemeesters, een watervlag te hijsen. De Blue Peter-vlag. Dit om ervoor te zorgen dat een groots publiek van het wereldwater probleem doordrongen raakt.