Gemeente Breda

20 Bredase bedrijven starten met vervoers- en energiemanagement

Op woensdag 19 maart 2008 organiseerde de Gemeente Breda samen met Stichting Stimular de eerste bijeenkomst van het project Vervoers- en energiemanagement bij bedrijven.

20 Bredase bedrijven nemen deel aan dit project. Wethouder Willems van milieu opende de bijeenkomst en gaf daarmee het officiële startsein voor het project. Tijdens het project gaan de deelnemende bedrijven aan de hand van de Milieubarometer hun milieukosten en de milieuprestatie in kaart brengen. Wethouder Willems: `Voor een duurzaam Breda hebben wij de hulp van de Bredase bedrijven hard nodig. Wij zijn dan ook heel blij dat deze 20 bedrijven zich gaan inzetten voor een duurzaam Breda door mee te doen aan dit project. De gemeente en Stichting Stimular gaan deze bedrijven daarbij ondersteunen en adviseren.'

Deelnemende bedrijven:

Secur groep, DNA united Forwarders, Interroutier Nederland BV, Hatenboer Elektro, Frigo Breda B.V., Kennis Transport BV, BAS transport/Hereijgers transport, A.v Tilburg truck en trailerservice, Chevrolet europarts BV, Autobedrijf Zundert bv, Zwembad De Wisselaar, Zwembad Sonsbeeck, Remie BV, Smits techniek, BSW bedrijven Breda, Van Boxtel schilderwerken, Likon, Schuitema Zuid bv, Avans Hogeschool en Prisma Van Cooth.

Het project

Het project duurt een jaar en bestaat uit drie (net)werkbijeenkomsten en een bedrijfsbezoek door medewerkers van de afdeling Milieubeheer. De bedrijven brengen zelf via de Milieubarometer van hun huidige situatie op het gebied van milieukosten en - prestatie in kaart. De Milieubarometer is een monitoringsinstrument van Stichting Stimular. Aan het einde van het project hebben de bedrijven de beschikking over een compleet energiebesparings- of vervoersplan. In dit plan staan prioriteiten voor het bedrijf en concrete acties voor het realiseren van besparingen. Doel van het project is dat de bedrijven de voordelen ervaren van duurzaam ondernemen en dat duurzaamheid een vanzelfsprekend onderwerp op hun managementagenda wordt. Daarnaast wil de Gemeente Breda de samenwerking met het Bredase bedrijfsleven met dit project versterken.

64% van het gebouwgebonden energieverbruik komt voor rekening van bedrijven. Energiebesparing of efficiënter gebruik maken van het vervoer door bedrijven draagt dus relatief veel bij aan daling van het totale energieverbruik.

Breda, 19 maart 2008