Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda 19-03

BREDA, 19 maart 2008

Man aangehouden voor stalking en valsheid in geschrifte

BREDA: De politie hield op dinsdagochtend een 38-jarige Bredanaar aan voor stalking en valsheid in geschrifte. De man wordt ervan verdacht een 37-jarige man uit Breda sinds eind 2006 te hebben lastiggevallen o.a. door pakketjes bij hem te laten bezorgen. De 37-jarige man deed aangifte bij de politie en deze stelde een onderzoek in. De aangever en de verdachte zijn bekenden van elkaar. De verdachte is in verzekering gesteld.

Over stalking
Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is belaging. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.
Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.
Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten normstellend gesprek met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zon gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale celstraf voor stalking is drie jaar.

Poederbrief bij Gemeente Breda

BREDA: Op dinsdag is rond 16.45 uur bij de Gemeente Breda een poederbrief aangetroffen. De brief werd geopend in de postkamer door een medewerker, die direct de hulpdiensten alarmeerde. Op dat moment waren er drie medewerkers aanwezig in de postkamer.
De politie, brandweer en GGD kwamen ter plaatse. Men volgde het protocol en de medewerkers zijn allen uit voorzorg ontsmet. De GGD en brandweer hebben zorggedragen voor de ontsmetting. De personeelsleden hadden geen gezondheidsklachten. De postkamer is uit voorzorg afgesloten. De brief is veiliggesteld en opgestuurd naar het RIVM. Later op de dag bleek dat bij onderzoek door het RIVM geen gevaarlijke stoffen zijn gevonden. De brief zal door technisch onderzoekers van de politie worden onderzocht op sporen.

Man aangehouden voor mishandeling vrouw

BREDA: De politie hield woensdagochtend om 03.15 uur een 28-jarige man uit Breda aan in zijn woning in de wijk Boeimeer. De man wordt ervan verdacht zijn 27-jarige echtgenote te hebben mishandeld door middel van schoppen en knijpen. Ook zou hij haar telefoon hebben vernield. De vrouw vluchtte het huis uit naar familieleden. Van de vrouw is aangifte opgenomen. Reden voor de mishandeling zou zijn dat zij niet wist waar de oplader van een mobiele telefoon lag. De man is in verzekering gesteld.

Veelpleegster aangehouden na winkeldiefstal en heling

BREDA: De politie hield op dinsdagmiddag een 24-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aan voor winkeldiefstal en heling. De vrouw had 11 flessen badschuim meegenomen zonder te betalen bij een winkel aan het Brabantplein. Bij het verlaten van de winkel was het alarm afgegaan, maar de medewerkers konden de vrouw niet meer achterhalen. Door een goed signalement kon de politie de verdachte achterhalen. Zij is aangehouden en gaf bij verhoor de diefstal toe. Ook vertelde ze de producten te hebben doorverkocht. De vrouw, die op de veelplegerslijst staat, is aangehouden en in verzekering gesteld.

Man aangehouden na vondst luchtdrukwapens

BAARLE-NASSAU: De politie hield op dinsdagmiddag een 46-jarige man uit Baarle-Nassau aan, nadat er in zijn woning twee luchtdrukwapens zijn gevonden. De politie doorzocht de woning aan de Kieviet na een melding dat de bewoner vuurwapens zou hebben. Bij arriveren van de verdachte bij zijn woning overhandigde hij de politie ook een paar doosjes munitie. Hij deed afstand van de twee gevonden luchtdrukwapens en de munitie. De man is aangehouden en verhoord en hierna met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Tweetal aangehouden voor poging diefstal pallets

ETTEN-LEUR: Een medewerker van een bedrijf aan de Munnikenheiweg zag dinsdagochtend twee onbekenden pallets in een vrachtwagen laden. Hij sloot de toegangspoorten en vroeg de twee om uitleg. Toen ze niet met een geloofwaardige uitleg kwamen werd de politie gealarmeerd. Deze hield 19-jarige man uit Nooddorp en de 18-jarige man uit den Haag aan. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld en op woensdag weer in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sigaretten weg na inbraak

OSSENDRECHT: In de nacht van dinsdag op woensdag is er ingebroken bij een benzinestation aan de Koningin Wilhelminastraat. De politie krijg om 02.50 uur melding van de inbraak en gaat ter plaatse. De onbekende daders braken een deur open en namen een hoeveelheid sigaretten weg. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen van inbraak.

Snelheidscontrole

BREDA: De politie hield op dinsdag tussen 13.45 uur en 15.00 uur een snelheidscontrole aan de Belcrumweg. Er zijn 18 overtredingen geconstateerd. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 104 km/u, terwijl hier een maximum van 50 km/u geldt. Ook zijn er drie bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van een veiligheidsgordel en één voor onnodig claxonneren.

Grove vernielingen bij inbraak in sporthal

BREDA: De gemeenschappelijke meldkamer ontving woensdagochtend om 07.30 uur melding van een inbraak in een sporthal aan de Terheijdenseweg. Onbekenden vernielden aan de buitenzijde van het pand een ruit en kwamen door het plegen van meerdere grove vernielingen in het pand in het kantoorgedeelte. Hier heeft men een geldbedrag ontvreemd. Men ging er vervolgens in onbekende richting vandoor. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen van de inbraak, die tussen middernacht en 07.30 uur werd gepleegd.
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak. Technisch rechercheurs hebben een uitgebreid sporenonderzoek verricht.

Tweetal aangehouden na bedreiging en poging diefstal

BREDA: Op woensdagmiddag werden twee jongens aangehouden voor winkeldiefstal en bedreiging. Een 17-jarige jongen uit Breda werd aangesproken nadat hij zakken snoep onder zijn jas had gestopt in een supermarkt aan de Ginnekenweg. Hij werd door het personeel aangehouden. De jongen was in gezelschap van een 16-jarige Bredanaar. Deze jongen bedreigde een personeelslid en verliet hierna het pand. Korte tijd later is dankzij de aangever en medewerking van de school waar de verdachten op zitten, de 16-jarige jongen aangehouden. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen van de beide feiten. De verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt dossier opgemaakt.

Auteur: Inge Rijgersberg