Ingezonden persbericht


Persbericht

Online theaterblad start met live radio & netwerkclub

7 maart 2008

Webmagazine TheaterCentraal.nl gaat onder de naam TheaterCentraal Radio wekelijks een live radioprogramma maken. De eerste uitzending vindt plaats op woensdag 19 maart vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam en wordt gepresenteerd door toneelschrijver Gert-Jan Stam. TheaterCentraal Radio wordt opgenomen in de programmering van AmsterdamFM en is te beluisteren via de ether, de kabel en het internet.

TheaterCentraal Radio gaat in op de achtergronden en ontwikkelingen rondom de podiumkunsten. Hoofdredacteur Stam ontvangt iedere week een of meerdere gasten met wie hij een onderwerp of thema uitdiept. De gesprekken worden afgewisseld met een aantal vaste rubrieken en live muziek uit een voorstelling. Het programma wordt bovendien geregistreerd door camera, en beschikbaar gemaakt als video en te downloaden MP3-bestand op de website van TheaterCentraal Radio.

TheaterBorrel

Aan iedere uitzending wordt na afloop in een nabij gelegen café de TheaterBorrel gekoppeld. Iedere woensdag tussen 17.00 en 19.00 uur worden makers, professionals en publiek in de gelegenheid gesteld onder het genot van een drankje op informele wijze kennis met elkaar te maken, en na of bij te praten. Deze combinatie van live radio met een ongedwongen borrel is deze eerste aanzet tot een thematische live community, waarmee TheaterCentraal.nl inspeelt op de roep uit het veld om een onafhankelijke, vrijblijvende en laagdrempelige 'eigen' netwerkclub.

Doelgroep
Net als het theatermagazine richt ook het radioprogramma zich op de dubbele doelgroep van zowel theaterliefhebbers als theatermakers. Beide initiatieven van Stichting TheaterCentraal.nl hebben tot doel theatermakers een interactief podium aan te bieden, en zowel maker als liefhebber breed te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in theaterland. Gelijktijdig dienen zowel het digitale blad als het radioprogramma als kweekvijver voor nieuw journalistiek talent.

Pilot
TheaterCentraal Radio start in coproductie met AmsterdamFM als een pilot. De komende maanden onderzoeken de samenwerkingspartners de levensvatbaarheid van het project. Bij een positieve uitkomst zullen subsidiegevers en sponsoren benaderd worden om de toekomst van het programma te waarborgen en verder te professionaliseren.

Uitzending
TheaterCentraal Radio wordt op woensdag tussen 16.00 en 17.00 uitgezonden op AmsterdamFM op de kabel op 103.3 MHz, FM 106.8 in de ether en is ook live te beluisteren via het internet. Meer informatie is te vinden op http://radio.theater-centraal.nl waar ook de inhoud van de komende uitzendingen bekend zal worden gemaakt.

Woorden: 367
Meer informatie

TheaterCentraal

TheaterCentraal.nl is een snelgroeiend, digitaal theatermagazine en streeft ernaar de lezers in de vorm van nieuwsartikelen, voorbeschouwingen, recensies, interviews, verslagen, reportages, columns en andere rubrieken een breed en actueel beeld te geven van voorstellingen, nieuws, ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van professionele podiumkunsten in binnen- en buitenland. Daarnaast is TheaterCentraal.nl een kweekvijver voor nieuw en beginnend journalistiek talent. TheaterCentraal.nl zag op 2 augustus 2005 het levenslicht en kent sindsdien een explosieve groei. De thematische leessite trok in 2006 een kleine 200.000 bezoekers, het afgelopen jaar waren dat er bijna een half miljoen. De hoofdredactie wordt gevoerd door Gigi Schuiten. TheaterCentraal.nl werkt uitsluitend met vrijwilligers en onderzoekt momenteel de mogelijkheden tot professionalisering. Website: www.theatercentraal.nl

Gert-Jan Stam
Gert-Jan Stam (1972) studeerde in 1996 af aan de Gerrit Rietveld Academie en startte in 2006 met de vierjarige opleiding van de Schrijversvakschool. Hij debuteerde op 25 oktober als toneelschrijver tijdens festival Hollandse Nieuwe met 'Schande'. Nauwelijks drie maanden later werd dit stuk geproduceerd. In een regie van Rob de Kuiper en met hoofdrollen voor Elsje de Wijn en Reinier Bulder werd 'Schande' in februari geprogrammeerd als lunchvoorstelling bij het Amsterdamse theater Bellevue. Sinds januari 2007 is Gert-Jan Stam als recensent verbonden aan TheaterCentraal.nl. Hij maakt nu de overstap naar TheaterCentraal Radio als presentator en hoofdredacteur. Hij is lid van NINA, een progressief netwerk van interviewers en gesprekleiders in de culturele sector, dat is voortgekomen uit de masterclass 'Live Interviewen', die Felix Rottenberg heeft gegeven tijdens het Theater Festival 2007 in Amsterdam

Gigi Schuiten
Gigi Schuiten (1970) was jarenlang werkzaam als office manager, webdesigner en project manager. Ze besloot in 2005 haar vaste aanstelling op te geven en op zoek te gaan naar een manier om haar idealisme, bevlogenheid, ondernemingszin, opgedane ervaring en pen te combineren. Sindsdien voert ze de hoofdredactie van de door haar ontwikkelde theaterwebsite en is in de zomer van 2007 gestart als freelancer op het gebied van redactie, tekstschrijven, publiciteit en webdesign. Website: www.cultuurstudio.nl

AmsterdamFM
AmsterdamFM is de informatieve zender voor Amsterdam met nieuws, actualiteiten, achtergronden, kunst & cultuur en sport uit de hoofdstad. AmsterdamFM zendt uit via Salto Stads FM, op FM 106.8, op de kabel 103.3 MHz. en live via het internet waarmee de zender ook een (inter)nationaal bereik heeft. De cultuurprogramma's van AmsterdamFM worden grotendeels rechtstreeks uitgezonden vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Oosterdok. Amsterdam FM heeft een geschat bereik van circa 30.000 luisteraars per uitzending.

De programma's van AmsterdamFM worden verzorgd door stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media. De uitzendingen worden gerealiseerd door tientallen vrijwillige medewerkers van stichting ONLM. De zender is daarmee tevens een kweekvijver van talent; tal van medewerkers zijn inmiddels doorgestroomd naar een betaalde functie in de media.

Website: www.amsterdamfm.nl