NIOD


14.3.2008

Filmavond op 19 maart om 18.30 uur over ISCHA MEIJER: joodse geschiedenis en biografisch genre

NIOD-medewerkster Evelien Gans sluit op 19 maart collegeserie over Jaap & Ischa Meijer af in de Amsterdamse OUDEMANHUISPOORT, Zaal F 001 van 18.30-21.45 uur. Aanmelding (mede ivm catering) verplicht.

Wie, wat en hoe over ISCHA MEIJER: joodse geschiedenis en biografisch genre Plaats: OUDEMANHUISPOORT Zaal F 001
Tijd: WOENSDAGAVOND 19 MAART 18.30 - 21.45;
er zijn nog plaatsen beschikbaar; aanmelding verplicht (mede i.v.m. catering) bij Contractonderwijs Geesteswetenschappen
contractonderwijs-fgw@uva.nl
of:
tel. 020 - 525 45 94


* voor koffie, thee en broodjes wordt gezorgd

Tijdens de afgelopen zeven weken werd een collegeserie gegeven door prof dr Evelien Gans, over Jaap & Ischa Meijer (deel 2): joodse geschiedenis en biografie, in het kader van de Leerstoel Hedendaags Jodendom aan de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Geesteswetenschappen, afdeling Geschiedenis). De cyclus wordt afgesloten op woensdagavond 19 maart om 18.30 met de vertoning van de filmdocumentaire over Ischa Meijer van Kees de Groot van Embden (Ik hou van mij, 2005) en een fragment uit de radiodocumentaire over Ischa Meijer van David de Jongh (Hoe was ik?, 2005)
- gevolgd door een forumdiscussie onder voorzitterschap van journaliste en toekomstig hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte rond onder meer de volgende vragen:


*Voor wat voor keuzes komt een biograaf (in verschillende genres) te staan bij het maken van een (joodse) biografie?
*Wat zijn de min- en pluspunten van die verschillende genres (te weten: filmdocumentaire, speelfilm, radiodocumentaire, boek en theaterstuk)?
*Wat maakt Ischa Meijer als gebiografeerde interessant?

Forumleden:
LEONARD FRANK (toneelregisseur)
EVELIEN GANS (historica/biografe)
KEES DE GROOT VAN EMBDEN (filmmaker)
DAVID DE JONGH (radio- en filmmaker)
FRANS WEISZ (filmmaker)
XANDRA SCHUTTE (voorzitter)