Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 055

datum: 19 maart 2008

Extra parkeervoorzieningen voor fietsen tijdens evenementen

Gezien de positieve ervaringen in 2007 komen er dit jaar extra parkeermogelijkheden voor fietsen in de Amersfoortse binnenstad tijdens negen evenementen. Extra stallingmogelijkheden zorgen ervoor dat de bereikbaarheid van de binnenstad voor hulpdiensten gegarandeerd wordt. Bovendien wordt ermee voorkomen dat gestalde fietsen nooduitgangen van uitgaansgelegenheden blokkeren of de doorstroming van voetgangers belemmeren.

Deze aanpak betekent dat op bepaalde plekken in de binnenstad juist geen fietsen gestald mogen worden of fietsers geen doorgang krijgen. Binnenstadbewoners moeten tijdens de evenementen natuurlijk altijd naar huis kunnen met hun fiets. Zij krijgen nadere informatie over de manier waarop zij wel doorgang krijgen.

Dat inwoners van Amersfoort tijdens evenementen met de fiets naar de binnenstad komen juichen burgemeester en wethouders toe. Geparkeerde fietsen in straten en stegen van de binnenstad mogen echter geen gevaar voor de veiligheid opleveren. Om die reden is vorig jaar tijdens Dias Latinos een deel van de binnenstad fietsvrij gehouden. Met die maatregel zijn positieve ervaringen opgedaan. Het college wil daarom in 2008 bij negen evenementen maatregelen voor het fietsparkeren treffen.

Van deze negen evenementen vinden er drie min of meer gelijktijdig plaats: Nacht van Oranje, Proef Amersfoort en Koninginnedag (eind april/begin mei). De andere zes evenementen waarbij de maatregelen worden genomen zijn Amersfoort Jazz, Torenpop, Festival Etcetera, Gaypride, Dias Lations en de Keistadfeesten.

Tijdens de negen evenementen worden delen van de binnenstad fietsvrij gehouden. Dat gebeurt met extra parkeervoorzieningen (bewaakt en onbewaakt), verkeersregelaars op toegangswegen en toezichthouders in de binnenstad zelf.

De ervaringen met het fietsparkeren zullen na de evenementen worden geëvalueerd. Zijn die positief dan wil het college de maatregelen permanent doorvoeren.

Informatie: Doretha Teunissen, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 46 49, e-mail dd.teunissen@amersfoort.nl.


---- --