Provincie Zuid-Holland

Advies Lodders valt goed in Zuid-Holland

Versterking toegevoegde waarde provincies

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vinden het advies van de Commissie Lodders over decentralisatie, stevig en goed onderbouwd. Er is sprake van een substantieel pakket aan decentralisatievoorstellen die leiden tot versterking van de toegevoegde waarde van provincies. Gedeputeerde Staten noemen het rapport optimistisch van toon en wars van bestuurlijke verruwing. "De overheid moet bezig zijn met de belangen van de burgers en niet met elkaar ruziën over bevoegdheden", aldus het college.

Volgens het College van GS wordt in het rapport een duidelijkere afbakening geschetst van verantwoordelijkheden tussen de drie overheidslagen. Het advies past goed bij de ambitie van Zuid-Holland om met meer durf op te treden op ruimtelijk en economisch gebied.

Open huishouding
GS wijzen er met nadruk op dat een scherpere concentratie op hoofdtaken niet hetzelfde is als het zich beperken tot wettelijke taken. De open huishouding en de autonome beleidsvrijheid staan buiten kijf. De provincie kan naast de wettelijke taken ook op andere wijze toegevoegde waarde hebben ten opzichte van andere partijen. De conclusies van Lodders over de afroming van de provinciale vermogens zijn in lijn met het standpunt van Zuid-Holland. De provincie wil haar bijdrage in de afroming van de reserves geïnvesteerd zien in Randstad Urgent projecten. Daarvan zijn er 11 in Zuid-Holland.

Provincie Nieuwe Stijl
Zuid-Holland is al enige tijd bezig met het opstellen van het uitvoeringsprogramma Provincie Nieuwe Stijl. Het advies van de commissie Lodders sluit daar goed bij aan. Het uitvoeringsprogramma Provincie Nieuwe Stijl wordt eind maart gepresenteerd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22