Gemeente Heerlen

19 maart tot 16 juni

Expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen'

Vandaag wordt de expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' geopend door wethouder Riet de Wit. De zestig levensgrote beelden van alledaagse mensen zijn de komende drie maanden op vijftien locaties in en rond het centrum van Heerlen gratis te bewonderen. Het is voor het eerst in Nederland dat de beelden van de Duitse kunstenares Christel Lechner op deze schaal in de openbare ruimte worden geëxposeerd. De expositie wordt georganiseerd door de stichting 'Vrouwen laten Heerlen Glimlachen' die Heerlen buitengewoon op de kaart zet met 'Alledaagse Mensen bezoeken Heerlen'.

De beelden staan soms in groepen en soms alleen. Zo is er op het Burgemeester van Grunsvenplein een polonaise te zien. Voor de Pancratiuskerk staan drie nonnen en bij de trappen van het café van het Glaspaleis staan mensen te douchen die weer gefotografeerd worden door een heer op het Pancratiusplein. In de groenstrook langs de Groene Boord ligt een picknickgroep en op het Tempsplein loopt een heer met een aktetas zo een kantoor uit. En dit is nog maar een greep uit de hele expositie.

Brochure

Omdat er zoveel beelden op zoveel plekken staan is er een wandelroute verkrijgbaar. Op een handige plattegrond zijn alle locaties en alle beelden aangegeven. De brochure met route is gratis verkrijgbaar bij onder andere VVV informatiepunten, kantoren Limburgs Dagblad/Dagblad De Limburger, kantoren Rabobank, vestigingen Van der Valk hotels, Glaspaleis Heerlen en het Gemeentelijk Informatiecentrum. Ook is de route te downloaden op www.glimlachendheerlen.nl.

Randprogramma

De beelden stralen warmte, humor en levensvreugde uit. Overal waar de beelden staan, worden mensen met een glimlach op hun gezicht aangetrokken om de beelden van dichtbij te bekijken, aan te raken of te fotograferen. Zo is het idee ontstaan om een fotowedstrijd te organiseren, waarbij zelfs een miniatuurbeeld van de kunstenares te winnen is. De stichting wil met de ingestuurde foto's weer een vervolgexpositie inrichten. Voor kinderen is er een activiteit op Koninginnedag. Zij kunnen dan op het Pancratiusplein zelf beelden van klei maken. Zodra de details van de randprogrammering bekend zijn, zal de stichting dit bekend maken.

Christel Lechner

De Duitse beeldhouwster Christel Lechner maakt levensgrote beelden van mensen uit het alledaagse leven. De beelden zijn gemaakt van beton. Daarna worden de ze beschilderd, waarmee Christel een brug slaat tussen beeldhouwen en schilderen.

'Vrouwen laten Heerlen Glimlachen'

De expositie wordt georganiseerd door de stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen'. De stichting werd vorig jaar opgericht door drie enthousiaste en betrokken Heerlense vrouwen. De stichting wil een bijdrage leveren aan de positieve ontwikkelingen in de stad door activiteiten te organiseren die bezoekers en inwoners van Heerlen laten glimlachen. De expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' is de eerste activiteit die de stichting organiseert.

Gemeentelijke bijdrage

Het college van Heerlen vindt de verdere verbetering van het centrum belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen en stenen, maar vooral om levendigheid en activiteiten. De plannen om op korte en lange termijn in het centrum aan de slag te gaan, liggen vast in de Integrale Centrumvisie. Omdat de expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' perfect past bij de korte termijn plannen wordt uit het budget van de Integrale Centrumvisie een bijdrage van E 25.000,- aan de tentoonstelling verleend.

Sponsoren

Naast de gemeentelijke bijdrage is de stichting op zoek gegaan naar sponsoren om de expositie mogelijk te maken. De stichting is dan ook bijzonder blij dat een groot aantal sponsoren enthousiast wilde bijdragen aan 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen'. Inmiddels kan de stichting rekenen op bijdragen van: Mercurius Beleggingsmaatschappij - Aevitae - Heuts Automaterialenhandel - Rabobank - Media Groep Limburg - van de Weijer-Leussink-Hendriks notarissen - Thuis & Partners advocaten - Hotel Kasteel Terworm - Mediaan/ABS BV - Van Hooren drukkerij en repro bv - Provincie Limburg - Eneco - In Gen Thún.


---

HEERLEN, 19 maart 2008

Voor meer informatie over de stichting of tentoonstelling: stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen'
Margriet Kousen (voorzitter)
Tel: (045) 5410747 / (06) 48244160
e-mail: glimlachen@margrietkousen.nl

Voor meer informatie over de gemeentelijke rol:
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604853
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl


---- --
Christel Lechner

"Alledaagse mensen" zonder opsmuk in hun natuurlijke omgeving, de beelden van Cristel Lechner hebben bijna als vanzelfsprekend hun plaats ingenomen in het stadscentrum van Heerlen. Haar sculpturen ademen warmte, levensvreugde en menselijkheid uit. Wij ontmoeten typen die herkenbaar en vertrouwd zijn. Het is de eerste keer dat de kunstenares in Nederland een zo'n groot aantal beelden in de openbare ruimte tentoonstelt. Cristel Lechner weet als geen ander de puurheid van alledaagse mensen vorm te geven en bewijst daarmee dat eenvoud prachtig en beduidend kan zijn. Hoewel haar figuren in Duitsland al lang de weg naar musea en galerieën hebben gevonden situeert Cristel haar "Alledaagse mensen" nog steeds het liefst in hun natuurlijke omgeving. Enige vorm van ijdelheid is haar vreemd , met sympathie en respect voor de zogenaamde eenvoudige mens geeft zij vorm aan de "Alledaagse mens". De sculpturen van Cristel Lechner zijn toegankelijk en bieden hun toeschouwer een milde confrontatie met zijn eigen basale verlangen naar tevredenheid. "Alledaagse mensen" ontroeren door hun vertederende alledaagsheid terwijl de kunstenares hen door hun waarachtige eenvoud gelijktijdig ontdoet van die alledaagsheid waardoor ze spectaculair worden. "Alledaagse mensen" bieden ons in deze jachtige tijd een rustmoment, tegelijkertijd appelleren ze aan onze humor en bieden ons welwillend hun bijna vrolijke wijsheid die ons soms openlijk, dan weer verstolen, zal doen glimlachen. Een treffen met de "Alledaagse mensen" levert een herinnering op die ons ook lang na deze ontmoeting nog vaak zal laten glimlachen. Christel Lechner

1947
Geboren in Iserlohn
1978 - 1982
Ausbildung zur Keramikmeisterin
Meisterprüfung Werkkunstschule Münster
1984 - 1986
Lehrauftrag für Keramik, Universität Bochum
1988
Erste Arbeiten
mit Material Beton
Entstehung lebensgroßer Skulpturen

- Thema Alltagsmenschen - Ab 1996
Ausstellungen im öffentlichen Raum

Inszenierungen und Ausstellungen im öffentlichen Raum

Wanderausstellung Karstadt AG
Amsterdam (Niederlande)
Wels (Österreich)
Hamburg
Kulturtage Aachen
Bundesgartenschau Oberhausen
Landesgartenschau (Österreich)
Galerie Zeche Waltrop
Galerie in Haarlem (Niederlande)
Park von Beervelde, Gent (Belgien)
EXPO Hannover/Langenhagen
Antwerpen (Belgien)
EN-Kunst, Henrichshütte Hattingen
Iserlohn, Innenstadt
Märkisches Museum Witten
Witten, Innenstadt
Kulturzentrum Kammgarn, Kaiserslautern
Galerie Gunzenhauser, München
Potsdamer Platz Arkaden, Berlin
Rehda-Wiedenbrück, Innenstadt
ART Karlsruhe
Schmallenberg, Innenstadt
Göttingen, Schlosspark Gräflicher Landsitz Hardenberg


---- --
Een treffen met de beelden van Christel Lechner staat aan de basis van de 'Stichting vrouwen laten Heerlen glimlachen'. Christel noemt haar sculpturen 'Alledaagse mensen'. Hoewel haar beelden zeer toegankelijk zijn, zijn ze zeker niet alledaags. De 'Alledaagse mens' ontroert en vertedert zijn toeschouwer.

Drie gelijkgezinde Heerlense vrouwen vonden dat ze de kans moesten grijpen om ook de bewoners van Parkstad te laten genieten van de kunst van Christel Lechner. Tegelijkertijd zagen ze er een mooie kans in om Heerlen als centrumgemeente van Parkstad Limburg eens buitengewoon op de kaart te zetten. Bovendien wilden ze graag hun steentje bijdragen aan het bevorderen van de leefbaarheid voornamelijk in het centrum van Heerlen. Die leefbaarheid is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan.

De stichting beschouwt deze expositie dan ook als een nieuwe positieve impuls voor Parkstad Limburg en Heerlen in het bijzonder. Dat de gemeente Heerlen en diverse sponsoren de stichting meteen spontaan omarmden heeft hen aangenaam verrast. Wethouder Riet de Wit heeft de stichting enthousiast gemaakt om het niet alleen bij deze activiteit te laten. De stichting gaat in de toekomst nieuwe projecten opzetten om bewoners en bezoekers van Heerlen nog menigmaal te doen glimlachen.


---- --