PvdA Rotterdam


Welzijnswerk beter aansluiten op Rotterdammers

Wo 19 Mrt 2008 - Redactie

De PvdA wil dat het welzijnswerk in Rotterdam beter aangesloten wordt op de vragen en behoeften van burgers. Jaarlijks gaat in Rotterdam ongeveer 112 miljoen euro subsidie naar de welzijnssector. Het welzijnswerk moet meer de straat op, op mensen afgaan. Gymschoenen aan en mobieltje in plaats van afwachten vanuit kantoortjes. Aanbellen, aankijken en aanspreken van bewoners om te activeren en te horen wat nodig is.

Ook een betere samenwerking ín wijken is nodig om activiteiten beter op elkaar af te stemmen en de vele gebouwen beter te benutten. Niet alleen welzijnsinstellingen, maar ook scholen, corporaties en zorginstellingen kunnen de handen ineen slaan. Waarom kun je in Schiemond op de Horizonschool s avonds geen jongerenactiviteiten organiseren? En kan een verzorgingshuis in het Lageland de sport/fitnessruimte opengooien voor ouderen uit de buurt?

PvdA-raadslid Matthijs van Muijen was positief over de collegeprogramma om het welzijnswerk te verbeteren. Het gaat om betere opdrachten geven, zodat er beter gepresteerd kan worden. Zowel deelgemeenten als gemeentelijke diensten kunnen dat nog beter doen. De kwaliteit van het uitvoerende werk moet omhoog en meer vernieuwing is nodig. In plaats van achteraf dikke boekwerken met cijfers te produceren, kan op een alternatieve manier verantwoord worden, bijvoorbeeld door visitatie, waarbij projecten bezocht worden, bewoners geïnterviewd worden en onderling vergeleken wordt. De vraag zal ook gesteld moeten worden welk effect gerealiseerd wordt. Bijvoorbeeld dertig deelnemers aan een cursus inburgering in Spangen is mooi, maar spreken de vrouwen ook Nederlands na afloop. En gaan ze echt meedoen?

Wethouder Jantine Kriens benadrukte dat de inhoud boven vorm gaat. Discussie over marktwerking en aanbesteding zijn daar een afgeleide van. Komende maanden wil ze kijken welk basispakket aan welzijn nodig is in buurten om beter te kunnen inspelen op de vraag van bewoners, te beginnen met het opbouwwerk en maatschappelijk werk. De PvdA wil ook meer zicht op de activiteiten en noemde als voorbeeld de website in Delfshaven waarbij per wijk, per leeftijdscategorie gekeken kan worden wat er georganiseerd wordt. Misschien kunnen andere deelgemeenten dat overnemen?