PvdA Rotterdam


Voorlezen op de Hildegardeschool

Wo 19 Mrt 2008 - Redactie
Voorlezen op de Hildegardeschool

Alweer lazen raadsleden kinderen voor in het kader van de boekenweek. Richard Moti, Matthijs van Muijen en Ronald Motta namen hun favoriete boek mee naar de groepen 7 en 8 van de Hildegardeschool in het Oude Noorden.

PvdA-raadslid Richard Moti las voor aan groep 8 van de Hildegardeschool in Noord.
"Goedemorgen, mijn naam is Richard Moti, en ik ben lid van de gemeenteraad van Rotterdam, en een politicus dus. Weten jullie wat zij ongeveer doen?" Zo begon ik vanochtend voor groep 8 van de Hildegardeschool in het Oude Noorden, met als doel om wat meer te vertellen over de politiek, en democratie. Verbaasd was ik dat de klas uitstekend op de hoogte was. Sterker nog, een aantal leerlingen gingen zelfs de discussie met me aan waarom we soms huizen sloopten als de bewoners er zelf prettig wonen en er willen blijven wonen. Een compliment voor leerkrachten dat zij hun leerlingen meer leren dan rekenen en lezen alleen (hoe belangrijk deze vakken ook zijn)!

Na deze korte discussie was het toch echt tijd om wat te vertellen over het boek wat ik had meegenomen om voor te lezen: Niemand houdt mij tegen van Evert Hartman. Ik vertelde dat het boek al bijna 20 jaar geleden is geschreven, maar ging over onderwerpen die nu ook veel in het nieuws zijn.
Het verhaal speelt zich af in de 22-ste eeuw, en door het broeikaseffect is de zeespiegel enorm gestegen. De helft van Nederland is onder water gelopen. Behalve Rotterdam, want deze stad was daadkrachtig genoeg om meteen hoge zeedijken om de stad te bouwen. Wegens ruimtegebrek wordt er heel veel onder de grond gebouwd, en de samenleving barst van de technische snufjes. Scholen bestaan niet meer (les krijg je thuis via de televisie), en autos rijden automatisch naar hun plek van bestemming. Vreemdelingen mogen Nederland niet meer in, en zelfs toeristen nauwelijks. De hoofdpersoon Richard (heel toepasselijk) wordt echter verliefd op een Belgisch meisje, maar zij is illegaal. Samen raken ze op de vlucht en beleven veel avonturen. Hoe het verhaal verder verloopt, moeten ze zelf maar lezen. Ik hoop dat ik hun interesse wel een beetje heb kunnen opwekken voor dit boek."

Matthijs van Muijen las voor aan groep 7 van deze school.

"Vanmorgen las ik om 8.30 uur voor uit mijn favoriete jeugdboek geef me de ruimte! van Thea Beckman aan groep 7 van de Hilldegardisschool in Rotterdam Noord. Ik heb veel boeken van haar gelezen en dit boek gaat over een verhaal uit de middeleeuwen waarbij een meisje van 15 vlucht omdat ze uitgehuwelijkt is. Op dit moment eigenlijk een heel actueel thema.

Ik las een hoofdstuk voor waarbij ze een gezonde soldaat treft waar ze vervolgens de rest van de tijd in Frankrijk mee optrekt. Ik legde de kinderen uit waarom het mijn favoriete kinderboek is en hoe leuk en spannend het vaak is als je een goed boek leest. Behalve dat lezen vooral voor je taalontwikkeling heel goed is, is het ook gewoon leuk om te lezen.
De kinderen vonden het prachtig dat ik daar voor de klas stond en voorlas, ik ga zeker een keer terug. In ieder geval tijdens de kinderboekenweek

Na het voorlezen vroeg ik de kinderen of ze zelf ook lezen en de meeste staken hun vingers op.
Ik vond het erg leuk om te doen, vooral om het belang van lezen van boeken aan te geven aan de leerlingen. Het is nuttig voor je ontwikkeling, maar vooral leuk en spannend!!"

Ook Ronald Motta nam een klas voor zijn rekening. Hij las voor aan een tweede groep 7.

"Vanochtend was ik, in het kader van de boekenweek, op bezoek bij groep 7 van de Hillegardisschool. Ik heb daar het sprookje "de jongen die uit de hemel kwam vallen" voorgelezen. De kinderen luisterden met heel veel aandacht. Dit was erg leuk en gezellig. Opvallend was, ondanks het feit dat we in het computertijdperk leven, dat deze kinderen lezen erg leuk vinden. Zo vroeg ik aan één van de kinderen 'welk boek ben je nu aan het lezen' en vervolgens toverde de één na de ander een boek boven tafel.

Prachtig en hartverwarmend om te zien. Zo vroeg ik aan een knulletje iets voor te lezen uit zijn boek. Het was verrassend te horen hoe goed hij voor las en helemaal super om te zien dat zijn klasgenootjes aan zijn lip hingen. Wat mij betreft gaat het lezen met deze groep kinderen uit het "Oude Noorden" zeer goed. Mijn complimenten aan de leerkrachten die dit stimuleren en kids, zet het voort!"

Lees ook Voorlezen aan groep 4 van Het Spoor en Boekenweek: de PvdA leest voor voor de verhalen van Marco Heijmen en Peggy Wijntuin.