Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 18 maart 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 18 MAART 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 18 maart 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Advies Lodders valt goed in Zuid-Holland
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vinden het advies van de Commissie Lodders over decentralisatie, stevig en goed onderbouwd. Er is sprake van een substantieel pakket aan decentralisatievoorstellen die leiden tot versterking van de toegevoegde waarde van provincies. Gedeputeerde Staten noemen het rapport optimistisch van toon en wars van bestuurlijke verruwing. "De overheid moet bezig zijn met de belangen van de burgers en niet met elkaar ruziën over bevoegdheden", aldus het college.

Volgens het College van GS wordt in het rapport een duidelijkere afbakening geschetst van verantwoordelijkheden tussen de drie overheidslagen. Het advies past goed bij de ambitie van Zuid-Holland om met meer durf op te treden op ruimtelijk en economisch gebied.

GS wijzen er met nadruk op dat een scherpere concentratie op hoofdtaken niet hetzelfde is als het zich beperken tot wettelijke taken. De open huishouding en de autonome beleidsvrijheid staan buiten kijf. De provincie kan naast de wettelijke taken ook op andere wijze toegevoegde waarde hebben ten opzichte van andere partijen. De conclusies van Lodders over de afroming van de provinciale vermogens zijn in lijn met het standpunt van Zuid-Holland. De provincie wil haar bijdrage in de afroming van de reserves geïnvesteerd zien in Randstad Urgent projecten. Daarvan zijn er 11 in Zuid-Holland.

Zuid-Holland is al enige tijd bezig met het opstellen van het uitvoeringsprogramma Provincie Nieuwe Stijl. Het advies van de commissie Lodders sluit daar goed bij aan. Het uitvoeringsprogramma Provincie Nieuwe Stijl wordt eind maart gepresenteerd.

Financieel Toezicht
GS hebben de nota vastgesteld waarin is beschreven hoe de 77 Zuid-Hollandse gemeenten er financieel voor staan.Boskoop, Ouderkerk en Nieuwkoop zijn onder preventief toezicht gesteld vanwege de zwakke financiële positie. Bij het preventief toezicht in verband met een herindeling gaat het om Jacobswoude, Alkemade, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle. Heringedeelde gemeenten staan automatisch het eerste jaar onder preventief toezicht. Tot slot is de Alblasserdam onder preventief toezicht gesteld vanwege termijnoverschrijding. De afdeling financieel toezicht heeft ook haar jaarlijkse belastingspecialgemaakt waarin de ontwikkelingen zijn geschetst in Zuid-Holland op het gebied vangemeentelijke belastingen, afvalstoffenheffing en het rioolrecht.De special staat op de website van de provincie.

Statenvragen SP over inzet kleine bussen in de Hoeksche Waard In antwoord op vragen van de SP-fractie geven Gedeputeerde Staten aan dat de concessie van de Hoekse Waard bepaalt dat alle reizigers bij een halte met het eerste voertuig dat komt, mee moeten kunnen. Er mag dus niemand blijven staan. Buiten de spits moet zelfs iedereen een zitplaats hebben. Het is verder aan de vervoerder om op basis van die eis materieel in te zetten.

In haar offerte heeft Arriva aangegeven over de drukte in de bus op verschillende manieren te rapporteren. Chauffeurs kunnen via de boardcomputer van de bus rapporteren over bijvoorbeeld vertragingen en aantallen reizigers. Daarnaast houdt Arriva op vaste tijden reizigerstellingen. Uit deze informatie kunnen veranderingen worden geconstateerd, waardoor het aanbod van bussen kan worden aangepast. Om onverwachte pieken op te vangen heeft Arriva op twee plaatsen een extra bus klaarstaan. Daarnaast doet ook de provincie zelf onderzoek naar onder andere de beschikbaarheid van zitplaatsen.

Op een aantal specifieke lijnen heeft Arriva maatregelen genomen om er voor te zorgen dat er bij deze haltes geen reizigers blijven staan. Deze problemen waren niet te voorzien op basis van de reizigersaantallen van vorige periodes. Na de start van de nieuwe dienstregeling in januari heeft het even geduurd voordat het reispatroon van reizigers stabiel was en het aanbod van bussen daarop was afgestemd. Onder andere de gewijzigde vertrektijden van de bussen in het aangrenzende concessiegebeid Zeeland-Noord, nieuwe verbindingen en het afstemmen van het nieuwe scholierennet op de schooltijden zijn hier van invloed geweest. Voor pieken staan altijd nog twee extra bussen klaar in Heinenoord en Oude Tonge. Gedeputeerde Staten vinden deze maatregelen voldoende.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2140 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Beantwoording Statenvragen Partij voor de Dieren over subsidie in strijd tegen laaggeletterdheid De provincie geeft in 2008 ruim 700 duizend euro subsidie in de strijd tegen laaggeletterdheid. De Partij voor de Dieren (PvdD) Zuid-Holland plaatst daar vraagtekens bij. Bibliotheekbeleid is een wettelijke taak van de provincie, lichten GS toe. Deze subsidie is verstrekt in het kader van bibliotheekvernieuwing waarin laaggeletterdheid een belangrijke rol speelt. Hierbij is de provincie regisseur en het ministerie van financien. Het gaat dus om rijksmiddelen, verduidelijken GS in hun reactie op de vragen van de PvdD.

Er zijn concrete doelen geformuleerd: namelijk de realisatie van 50 Makkelijk Lezen Pleinen voor volwassenen en 46 4You-punten voor vmbo-leerlingen. Daarnaast worden bibliotheekmedewerkers getraind in de omgang met de doelgroep. De training wordt verzorgd door docenten van ROC's (Regionale OpleidingsCentra), die ook cursussen geven aan laaggeletterden.

De PvdD gaat ervan uit dat laaggeletterden niet snel een bibliotheek bezoeken en vraagt naar een toelichting op deze keuze. Van oudsher hebben bibliotheken een missie en specifieke expertise op het gebied van leesbevordering. GS wijzen er bovendien op dat bibliotheken zich in een vernieuwingsproces bevinden waarmee ze hun centrale rol in de samenleving willen versterken. Ook is er binnen het project laaggeletterdheid aandacht voor samenwerking tussen bibliotheken en het onderwijs. Kinderen, jongeren en volwassenen uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs worden zo via school in aanraking gebracht met de bibliotheek.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 21.. staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Ligplaatsbeleid Zuid-Holland op de schop
De provincie Zuid-Holland is bezig met het opstellen van een nieuw ligplaatsbeleid. Bureau Nefkens inventariseert daarvoor vanaf half maart bij gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties welke behoeften er zijn op het gebied van voorzieningen voor beroeps- en recreatievaart en ligplaatsen.

Op dit moment is het voor gebruikers van de vaarweg vanwege de onbekendheid met provinciale wetgeving en verscheidenheid aan inrichting van de vaarweg niet altijd eenvoudig te achterhalen wat waar wel of niet mag. Dit voor de provincie aanleiding om het ligplaatsbeleid anders vorm te geven. Er wordt een algemeen ligplaatsverbod ingesteld en met borden wordt aangegeven waar het aanmeren wel is toegestaan. De planning is dat Gedeputeerde Staten het nieuwe ligplaatsbeleid medio 2008 vaststelt. Het plaatsen van de borden zal vervolgens vanaf 2009 gebeuren.Zie verder het persbericht.

Subsidies
Aan de Vereniging Natuurmomumenten is een subsidie verleend van maximaal ¤ 492.173,92 voor het project Duinen van Goeree.

Aan de Gemeente Boskoop is een subsidie verleend van maximaal ¤ 2377.847,- voor project Oostelijke ontsluitingsweg.

Aan de Gemeente Reeuwijk is een subsidie verleend van maximaal ¤ 2337.847,-voor project herinrichting N459.

Aan Loket Cultuureducatie Zuid-Holland is een subsidie verleend van maximaal ¤ 274.103,00 voor het schooljaar 2006-2007.

Aan de gemeente Voorschoten is een subsidie verleend van maximaal ¤¬ 114.000,00 voor project herinrichting Leidseweg Noord-Midden.

Aan de gemeente Gouda is een subsidie verleend van maximaal ¤ 237.8847 voor project N207, aanleg rotonde Noordringdijk/Coenencoopbrug.

Aan de gemeente Middelharnis is een subsidie verleend van maximaal ¤ 102.215,- voor project verkeersproblematiek Nieuwe Tonge.

Aan de gemeente Noordwijk is een subsidie verleend van maximaal ¤1335.000,- voor project reconstructie op en -afritten N206-N444.

Aan Reizigersadviesraad OV Holland Rijnland is een subsidie verleend van maximaal ¤ 3000,- als extra bijdrage voor scholing en opleiding.

Dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan Handelsonderneming J. van den Bos is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.

Zwembad De Lockhorst in Sliedrecht Zie verder het persbericht