Hervatting programma modernisering GBA dichterbij

19/03/2008 17:39

VNG

De modernisering van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) moet worden voortgezet. Dat is de uitkomst van een overleg tussen staatssecretaris Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). De partijen hechten veel waarde aan een goede bevolkingsadministratie en willen de GBA moderniseren om ervoor te zorgen dat tal van overheidsinstanties van de persoonsgegevens in de GBA gebruik maken om burgers beter te kunnen bedienen. Dat vergt ook de nodige maatregelen bij de gemeenten. De partijen hebben in principe een voorkeur uitgesproken voor de uitwerking van een burgerzakensysteem kern (BZS-K) in een decentrale variant.

Doel programma modernisering GBA
De modernisering van de GBA heeft tot doel een moderne bevolkingsadministratie te realiseren waarmee persoonsgegevens snel, effectief en efficiënt ter beschikking kunnen worden gesteld aan overheidsinstellingen. Een eerste maatregel is het op één punt verzamelen van alle gegevens in de GBA, zodat de overheidsorganisaties direct over alle actuele informatie kunnen beschikken. Maar de modernisering vereist ook dat de gemeenten met beter ingerichte persoonslijsten gaan werken. Eén van de sprekende verbeteringen is bijvoorbeeld het niet langer opnemen van persoonsinformatie over kinderen op de persoonslijsten van de ouders, waardoor in het huidige stelsel onvermijdelijk dubbelingen ontstaan die een eigen leven gaan leiden. In het nieuwe ontwerp zal worden gewerkt worden met eenduidige verwijzingen. De gemeenten moeten hun werkprocessen aanpassen aan de nieuwe opzet van de persoonslijsten, en daardoor ontstaat een geheel vernieuwd burgerzakensysteem.

Burgerzakensysteem kern (BZS-K)
De partijen hebben afgesproken dat de rijksoverheid zorgt voor de kern van een burgerzakensysteem. Die wordt aan alle gemeenten ter beschikking gesteld voor het verzamelen en beheren van de persoonsgegevens van alle burgers in Nederland. De gemeenten zorgen zelf voor de inpassing van deze kern in hun werkprocessen. Het bij de gemeenten installeren van zo'n burgerzakensysteem-kern heeft diverse voordelen. De consistentie van de GBA-gegevens kan bij alle gemeenten op dezelfde wijze worden gecheckt, waardoor de kwaliteit van die gegevens omhoog gaat. Daarnaast kunnen veranderingen die af en toe moeten worden aangebracht in de systematiek van persoonsgegevens snel en tegen lage kosten worden doorgevoerd.

Vertraging programma in 2007
Het programma modernisering GBA is al enige jaren geleden gestart. Begin 2007 werd duidelijk dat de realisatie van het programma qua geld en tijd zou gaan uitlopen. Staatssecretaris Bijleveld heeft er toen voor gekozen in ieder geval te zorgen voor het inrichten van het centrale distributiepunt van GBA-gegevens (GBA-Verstrekkingen Full Service). Dat kan gerealiseerd worden binnen het beschikbare budget. Eind 2007 is de eerste fase van GBA-V Full Service opgeleverd en geaccepteerd door de beheerorganisatie van het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR). Ook zijn de eerste afnemers aangesloten. Naarmate het aantal aangesloten afnemers vordert, wordt de voorloper van GBA-Verstrekkingen, de landelijk raadpleegbare deelverzameling (LRD), gefaseerd afgebouwd. Naar verwachting wordt het volledige GBA Full Service in 2009 opgeleverd.

Den Haag, 19 maart 2008