Inspectie voor de Gezondheidszorg


Nucleaire geneeskunde in ziekenhuizen verdient aandacht

Afdelingen nucleaire geneeskunde in ziekenhuizen leven de regels op het gebied van onder meer de Kernenergiewet nog onvoldoende na. Dit concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Arbeidsinspectie en de VROM-Inspectie in hun gezamenlijke rapport `Nucleaire geneeskunde nog niet op orde', dat vandaag verschijnt.

De inspecties bezochten gezamenlijk 25 ziekenhuizen. De Arbeidsinspectie bezocht alle 25 ziekenhuizen, de VROM-Inspectie 21 van de 25 en de IGZ 11 van de 25 ziekenhuizen.

Tijdens de bezoeken letten de drie inspecties op de risico's voor de veiligheid van de patiënten, de werknemers en het milieu bij de toepassing van radioactieve stoffen op de afdelingen nucleaire geneeskunde. De belangrijkste bevindingen van de inspecties zijn:
- Er moet meer aandacht zijn voor werknemersbescherming. Ziekenhuizen moeten door risicoanalyse de risico's voor werknemers inzichtelijk maken en maatregelen nemen om deze te beperken.
- Ziekenhuizen moeten meer investeren in het borgen van de kwaliteit van de apparatuur en de stralingsbescherming van de patiënten, onder andere door een klinisch fysicus te betrekken en hun rapportageverplichtingen serieus te nemen.

- Bij de bereiding van de geneesmiddelen voor de nucleaire geneeskunde houden ziekenhuizen zich onvoldoende aan de eisen om geneesmiddelen op een goede manier grootschalig te produceren (Good Manufacturing Practice Ziekenhuisfarmacie).

Naar aanleiding van de gevonden tekortkomingen zijn de drie inspecties afzonderlijk een handhavingstraject gestart op grond van hun eigen wettelijke bevoegdheden.