Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Van gebieds- naar themagerichte commissies

De deelraad Feijenoord krijgt met ingang van 1 juli nieuwe commissies. In plaats van de huidige gebiedscommissies (bijvoorbeeld Vreewijk-Katendrecht) komen er themagerichte commissies: Maatschappelijke Zaken, Ruimtelijke Zaken en Bestuurlijke Zaken (voorheen de niet wijkgebonden commissie AZR).

Enquête
Aanleiding voor de verandering was een enquête onder de leden over het functioneren van de commissies.

Ontevreden
De respondenten waren voornamelijk ontevreden over de opkomst en inbreng van de commissieleden, over het verloop van het debat tussen leden onderling en met het dagelijks bestuur, over het functioneren van de commissievoorzitters, en over de uitkomsten van agendapunten en de adviserende rol van de commissie richting deelraad.

Opkomst
Diverse raadsleden gaven aan wat betreft de opkomst geen verbetering te verwachten met het nieuwe stelsel. De ergernissen zullen blijven, aldus Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam).

Niet voor eenmanfracties
Het argument dat er voor raadsleden met themagerichte commissies meer mogelijkheden zijn tot specialisatie geldt niet voor eenmansfracties, voegde Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) daar nog aan toe.

Inhoudelijke kennis
Marco van Lent (PvdA) beaamde dat het zijn partij was die ervoor had gezorgd dat er gebiedscommissies zijn gekomen. Een belangrijke reden voor zijn fractie om nu te kiezen voor themagerichte commissies is dat er een aantal grote programmas aankomen (Vogelaarwijken, herstructurering, Pact op Zuid) die in meerdere wijken spelen en van raadsleden diepere inhoudelijke kennis vergen.

Moties
Tahiroglu diende twee moties in, één om een commissie te benoemen die aanbevelingen kan doen voor een beter functioneren van de commissies en één voor een tussenmodel, met drie gebiedsgerichte commissies (Noord, Midden en Zuid, conform het nieuwe ambtelijke organisatiemodel), een commissie Bestuurlijke Zaken, en een commissie Visie (of Kaderstelling).

Stemming
De moties kregen geen meerderheid van stemmen. Het voorstel om over te gaan van gebieds- naar themagerichte commissies werd aangenomen met 17 stemmen voor (PvdA en drie leden van Leefbaar Rotterdam) en 5 stemmen tegen (CDA, GroenLinks, SP, Lijst Smit, en één lid van Leefbaar Rotterdam).