Universiteit Utrecht


Studium Generale: Desparate housewives

Overspelige vrouwen in de wereldliteratuur

Wat hebben de prinses van de Princes van Cleves, Madame Bovary, Effi Briest en de hoofdpersoon in Marguerite Durasâ De Minnaar met elkaar gemeen? Zij zijn klassieke romanfiguren en overspelige vrouwen. De romans waarin zij voorkomen zijn geschreven in de 17e, 19e en 20e eeuw. Maar het thema van liefde en passie, in conflict met plicht en rede, wordt in elk van deze boeken zo behandeld dat de personages en hun ontwikkeling ook voor de moderne lezer volstrekt overtuigend zijn.

Op zes woensdagavonden zal prof. Maarten van Buuren spreken over zes beroemde romans en deze plaatsen in een cultuurhistorisch perspectief. Tijden veranderen, maar de mens blijft hetzelfde. Toch laten de romanpersonages zien dat zij zichzelf telkens anders definiëren: hun zelfbeeld wordt wel degelijk ook bepaald door de conventies van de tijd waarin ze leven.

Prof.dr. Maarten van Buuren is hoogleraar Moderne Franse Letterkunde aan de UU.

De lezingen vinden plaats om de drie weken, zodat iedereen die dat wil, voldoende tijd heeft om de romans te lezen. De stok achter de deur om deze klassiekers eindelijke eens ter hand te nemen. Ook zonder voorwerk blijven de lezingen echter even interessant. Nog een tip: de boeken zijn ook allemaal verfilmd.

Deze lezing: Anna Karenina â Leo Nikolajevitsj Tolstoj

19-03-2008, 20:00 - 21:30 uur Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, (030) 253 2436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl