Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Commissaris van de Koningin opent gemaal Vleuterweide

13 maart 2008 - Commissaris van de Koningin R. C. Robbertsen opent op woensdag 19 maart gemaal Vleuterweide in Leidsche Rijn (Utrecht). De opening maakt onderdeel uit van een werkbezoek dat de commissaris brengt aan De Stichtse Rijnlanden. Robbertsen opent het gemaal in aanwezigheid van ondermeer dijkgraaf Patrick Poelmann en wethouder Harrie Bosch van Utrecht. Hij doet dat door het openzetten van een schuif van de vispassage bij het gemaal.

Gemaal Vleuterweide
In gemaal Vleuterweide staan twee pompen. De oostelijke, linkerpomp is voor het stedelijk gebied. Hij zorgt er ook voor dat overtollig water uit de wijk Vleuterweide wordt afgevoerd. Gemaal Vleuterweide is de eerste van de vier gemalen die samen het (oppervlakte)water uit sloten en singels van Leidsche Rijn gaan rondpompen. Daardoor blijft het in beweging en zuurstofrijk. Gemalen, stuwen, wadi's, zuiveringsfilter en de Haarrijnseplas zijn onderdelen van het (oppervlakte)watersysteem Leidsche Rijn, dat de gemeente Utrecht aanlegt en samen met het waterschap beheert. Het (oppervlakte)watersysteem in Leidsche Rijn is heel bijzonder. Nergens in Nederland wordt met het oppervlaktewater van zo´n groot gebied zo milieuvriendelijk omgegaan. In heel Leidsche Rijn wordt zoveel mogelijk schoon regenwater rechtstreeks in de sloten en in de ondergrond opgeslagen.

De westelijke, rechterpomp van gemaal Vleuterweide voorziet het landelijke gebied van water. Het water van de Heijcop (achter het gemaal) wordt omhoog gepompt en stroomt onder de weg door naar de Vleutensewetering, richting Vleuten. In natte tijden kan het water echter ook de omgekeerde route afleggen, via de stuw rechts achter het gemaalterrein. De capaciteit van beide pompen samen is 107 m3 per minuut.

Links, onder de getrapte roosters, bevindt zich een vispassage. Gemalen en stuwen zijn voor vissen meestal een onneembare barrière. Via de poortjes van de vispassage kunnen de vissen toch naar hun paaiplaatsen zwemmen. De vijzels van de twee gemalen hebben aan de instroomzijde ook een speciale visvriendelijke vorm.

De totale kosten voor het gemaal bedroegen EUR 1.550.000 waarvan ruim
1 miljoen door de gemeente Utrecht is betaald. Het gemaal wordt beheerd door het waterschap.