Gemeente Rhenen


Officiële start buurtauto Rhenen

In Rhenen start de buurtauto, een soort huurauto die in de buurt staat en door meerdere mensen gebruikt kan worden. Namens de gemeente Rhenen zal wethouder Anne van der Boon de start van het project Buurtauto Rhenen officieel inluiden. Dit gebeurt via een korte ceremonie bij het gemeentehuis Rhenen op 19 maart 2008 om 16.00 uur

Het project Buurtauto Rhenen is een initiatief van de provincie Utrecht in samenwerking met de Stichting Wheels4all. Er staat nu een auto in Elst waar al acht mensen gebruik van maken. De eerste buurtauto in Rhenen is een Honda Jazz. Deze komt te staan aan De Kleine Kampen waar de Wheels4all-beheerder woont. Deze locatie is ook gekozen, omdat die voor andere leden het best bereikbaar is.

Het streven is om dit jaar het aantal buurtautos in Rhenen uit te breiden. Per extra buurtauto zijn ongeveer tien deelnemers nodig. Een tweede en misschien een derde buurtauto zouden nog in 2008 haalbaar moeten zijn.

De buurtauto helpt bij milieubewuster autogebruik. Deelnemers nemen vaker de fiets of de bus. Kortom de buurtauto is een praktisch vervoermiddel voor iemand die zelf aan beter milieu wil bijdragen. De vaste kosten zijn laag, namelijk vanaf vijf euro per maand. De variabele kosten zijn twee euro per uur en 18,5 eurocent per kilometer. Dit is inclusief brandstof. Elke rit heeft een starttarief van één euro.

De buurtauto is via internet vierentwintig uur te reserveren door leden van Wheels4all. De buurtauto staat bij een beheerder en zijn vierentwintig uur per dag op te halen. Bij dubbelboekingen wordt een extra auto geregeld via een plaatselijk autobedrijf. Als aanvulling op de buurtauto is het ook mogelijk een huurauto te nemen voor vakanties of lange ritten.

Leden van Wheels4all kunnen ook een buurtauto in andere plaatsen reserveren. De buurtauto is voor deelnemers een aantrekkelijk alternatief voor de eigen tweede of eerste auto. De buurtauto zorgt voor minder autos in de straat en minder vraag naar parkeerplaatsen. Het initiatief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en de reductie van kooldioxide (CO2)

Op de website www.wheels4all.nl of via telefoonnummer 0228 514824 kunt u alle informatie nalezen en deelnemersformulieren opvragen.

Persbericht 19 maart 2008.