Woonbond


PERSUITNODIGING

MITROS laat huurders in de kou staan

Gele kaart voor slechte isolatie woningen

Woningbouwcorporatie Mitros krijgt op woensdag 19 maart een gele kaart van Stichting Natuur en Milieu en de Woonbond voor het slechte onderhoud van haar Utrechtse woningen. Van alle verhuurders in Nederland zijn over Mitros de meeste meldingen binnen gekomen van een slecht geïsoleerde woning, zo blijkt uit de ruim 1200 meldingen van huurders op het Meldpunt Energieverspilling.nl.

In Utrecht blijven mensen letterlijk in de kou staan. Er is nog geen enkel signaal dat Mitros op korte termijn de isolatie van de woningen gaat verbeteren. Om Mitros duidelijk te maken dat dit absoluut noodzakelijk én mogelijk is krijgt de corporatie naast de gele kaart ook een energieprestatieadvies (EPA) aangereikt. Voor een van de Utrechtse woningen wordt op een rijtje gezet wat eraan scheelt en welke isolatiemaatregelen getroffen moeten worden, inclusief de kosten.

Behalve in Utrecht heeft Mitros ook woningen in Nieuwegein. Ook daarvan werd gemeld dat ze slecht geïsoleerd zijn, maar voor de meeste van die woningen wordt inmiddels overleg gevoerd over plannen om ze te renoveren,waarbij ook isolatie van woningen onderwerp van bespreking is.

De overhandiging van de gele kaart door Mirjam de Rijk (directeur Natuur en Milieu) en Ronald Paping (directeur Nederlandse Woonbond) vindt plaats op woensdag 19 maart om 10:00 uur ten kantore van Mitros, Vlampijpstraat 101 in Utrecht. Wij nodigen u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.

Het Meldpunt Energieverspilling van Natuur en Milieu en de Woonbond werd gelanceerd op 26 november 2007. Huurders van slecht geïsoleerde woningen kunnen hier hun woning melden en 1200 huurders hebben dat inmiddels gedaan. Natuur en Milieu en de Woonbond vinden dat verhuurders meer moeten investeren in woningisolatie en het plaatsen van HR-ketels. Eén miljoen huurders wonen in slecht geïsoleerde huizen. Daardoor zijn hun energielasten hoog en is hun wooncomfort laag. Bovendien veroorzaakt het hoge energieverbruik onnodige broeikasgassen, die slecht zijn voor het klimaat.

Utrecht, Amsterdam, 18 maart 2008




Woonbond