Ingezonden persbericht


Persbericht

19 maart 2008

Doe-het-zelven als nationale geldbesparing

Nederlanders zijn massaal aan het doe-het-zelven geslagen. Maar liefst 94% van de huishoudens klust er druk op los. Drie kwart ziet kostenbesparing als belangrijkste reden om klussen thuis zelf aan te pakken. Uitbesteden vindt de Nederlander vaak te duur en daarnaast ook onnodig als men het zelf kan. Dit blijkt uit het onderzoek ´Klussen in en om huis´ van Marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van het tijdschrift Reader's Digest, uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders.

Klussen is voornamelijk een mannelijke aangelegenheid. In twee op de drie huishoudens is het de man die de meeste klussen opknapt. Vrouwen zien 'meer woonplezier' vaak als reden om te klussen, mannen noemen juist vaker 'waardevermeerdering van het huis'. Het al dan niet bezitten van een koopwoning is een belangrijke factor voor mannen om actief te zijn op klusgebied. Maar liefst 97% van de mannelijke huizenbezitters kwalificeert zichzelf als klusser. Echter, in 44% van de gevallen helpt de vrouw ook mee. Favoriete klusjes van vrouwen zijn behangen en schilderen.

Bijbeunen in het weekend

Driekwart van de Nederlanders klust hoofdzakelijk in het weekend. Daarbij gebruikt de man vaker dan de vrouw de avonduren om te klussen. Ruim de helft van de klussers maakt geen tijdsplanning en twee derde werkt zonder begroting vooraf. De jaarlijkse uitgaven blijven bij de helft van de huishoudens steken tussen de 100 en 500 euro per jaar. Bijna 10% besteedt elk jaar meer dan 1500 euro aan klussen in en om het huis.

"Vooral tijdens de lange voorjaarsweekenden, zoals met Pasen en Pinksteren, zien we een ware run op bouwmarkten, waar mannen zich als bekwame timmermannen in de houtzagerij wagen en vrouwen zich storten in de wereld van behang en verf. Eigenlijk is dit een heel logische ontwikkeling. De Nederlandse huizenprijzen stijgen steeds verder, we zijn zuinig op ons bezit en mensen stellen steeds hogere eisen aan woongenot", aldus Oele Steenks, hoofdredacteur van het familietijdschrift Reader's Digest.

Keuken op krediet

Geld lenen voor het uitvoeren van klussen blijft beperkt tot 6% van de huishoudens. Doorgaans gaat dit geld op aan het uitvoeren van duurdere projecten als het aanleggen van parket of een houten vloer, het plaatsen van een keuken, het realiseren van een aanbouw of het aanbrengen van isolatie. Zo geeft een meerderheid in elk geval meer dan 10.000 euro uit aan een keuken of een aanbouw.

En wat doen we dan niet zelf?

De meeste Nederlandse klussers (84%) laten zich graag bijstaan door familie, vrienden of een handige kennis. Voor de meeste Nederlanders ligt de grens tussen zelf doen en overlaten aan de vakman bij klusprojecten als stucwerk, het aanleggen van centrale verwarming, het plaatsen van een dakkapel, het realiseren van een uitbouw en het aanleggen van een gasleiding. Drie op de tien klussers durven te bekennen dat ze wel eens klus hebben moeten staken om er een vakman bij te halen.

Bron van stress of succes

Eenmaal aan de slag beleeft twee derde van de Nederlanders klussen als een bron van plezier, een derde als een bron van irritatie, waarvan één op de vijf gevallen het zelfs als oorzaak van relationele problemen en stress ziet. Slechts één op de tien landgenoten voelt zich een echte klushobbyist. Tot de meest succesvolle projecten behoren schilder- en behangwerkzaamheden. De helft van de klussers heeft ook ervaring met het leggen van parket en laminaat. Zo'n vier op de tien Nederlanders heeft ervaring met het installeren van sloten, het aanleggen van elektra, kranen installeren en deuren afhangen. De meer professionele klussers (25%) onderscheiden zich door het zelf aanbrengen van plafonds, het plaatsen van een toilet, bad of douchecabine.

Test je kennis

De kennis van klussers over doe-het-zelfklussen is over het algemeen goed tot zeer goed te noemen. Mannen scoren iets hoger dan vrouwen en woningbezitters hoger dan huurders. Ook een klusser? Test uw kennis vanaf 26 maart via www.rdnl.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht