Greenpeace viert boomfeestdag op bouwplaats E.ON kolencentrale

19/03/2008 07:06

St. Greenpeace Nederland

Negentig actievoerders van Greenpeace planten 2008 bomen op het bouwterrein van de kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Greenpeace zet de bomen op het bouwterrein van de hoofdsponsor van de nationale boomfeestdag, het Duitse energiebedrijf E.ON. Dat bedrijf wil op de Maasvlakte een klimaatverwoestende kolencentrale bouwen. De actievoerders van Greenpeace krijgen ter plekke deskundig plantadvies van RTL-tuinman Lodewijk Hoekstra.

Lodewijk Hoekstra van het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin gaat met de actievoerders mee het terrein van E.ON op. "Zonnepanelen plaatsen op je dak of spaarlampen in je huis, er zijn zoveel oplossingen die mensen al toepassen," zegt Hoekstra. "We maken ons allemaal zorgen over het klimaat. Er zijn genoeg alternatieven en dat E.ON zo'n kolencentrale wil bouwen, dat kan echt niet."

"We gaan het aantal bomen dat vandaag door Rotterdamse kinderen geplant wordt verdubbelen. De Boomfeestdag staat dit jaar in het teken van het klimaat. Een geweldig initiatief. Maar het is hypocriet dat E.ON dit evenement sponsort en tegelijk een kolencentrale wil bouwen met de vervuiling van twee miljoen auto's", zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. Greenpeace roept alle Nederlanders die zich zorgen maken over het klimaat op om actiekaarten te sturen naar de directeur van E.ON, Joost van Dijk. Daarin wordt E.ON opgeroepen af te zien van zijn onzalige plan om wereldwijd negen kolencentrales te bouwen . Tot nu toe zijn er bijna 7.000 kaarten verstuurd.

De actievoerders vragen E.ON de kolencentrale niet te bouwen en te investeren in de oplossing van het klimaatprobleem, in plaats van met sponsorgeld voor een boomfeestdag een klimaatvriendelijk imago op te houden. De oplossing voor het klimaatprobleem ligt in schone energie, zoals warmtekrachtcentrales op aardgas of duurzame biomassa en een grootschalig windpark in de Noordzee. De bouw van de kolencentrale van E.ON is klimaatbedreigend, achterhaald en overbodig.

E.ON legde vorige week naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State, die Greenpeace in het gelijk stelde, de voorbereidende werkzaamheden voor de kolencentrale gedeeltelijk stil. "Dit maakt het terrein uitermate geschikt voor het planten van een klimaatbos dat écht helpt om klimaatverandering tegen te houden. We planten de bomen zo dat ze de kolencentrale precies in de weg zitten," zegt Altevogt.





http://www.stopnieuwekolencentrales.nl