Gemeente Zandvoort


College: 'Geen aanleiding om BAG-begroting aan te passen'

'Zoals u ziet ligt onze inschatting van 629 dagen voor realisatie van de BAG circa 6% boven de inschatting op basis van het VROM begrotingsmodel. Op grond van deze berekening/vergelijking zien wij dan ook geen reden de projectbegroting aan te passen', met die woorden sluit wethouder Bierman de brief aan de raadsleden af. Het waren diezelfde raadsleden die tijdens de raadsvergadering 4 maart jl. het raadsvoorstel aanhielden omdat ze een aantal zaken verduidelijkt zagen.

In zijn recente schrijven zet de I&A-wethouder nogmaals uiteen wat er precies aan de hand is en waaraan de gemeente zich heeft te houden bij de invoering van de Basis Administratie Gemeenten, want daar staat het acronym BAG voor. Gemeente Zandvoort heeft zich te houden aan een strakke planning, die is voorgeschreven door het ministerie van VROM. 'Een voortvarende invoering van de basisregistraties heeft ook voordelen. Basisregistraties maken op veel gebieden vooruitgang mogelijk. Voor de gemeente zelf, voor burgers, bedrijven en instellingen en voor de samenleving als geheel', aldus de wethouder.

Hieronder volgt de brief.

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel 'begrotingswijziging t.b.v. uitvoering BAG' in de raadsvergadering van 4 maart 2008 zijn door enkele raadsleden vragen gesteld over de datum waarop de BAG uiterlijk moet zijn ingevoerd en de hoogte van de kosten die zijn begroot om het project te kunnen uitvoeren. Door wethouder G.J.W. Toonen is toegezegd nog voor de behandeling van dit voorstel in de commissie Planning & Control van 19 maart a.s. u hierover te informeren.

Invoeringsdatum BAG
Op 22 januari heeft de Eerste Kamer de wet voor de Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen (BAG) aangenomen. In deze wet wordt geregeld dat gemeenten een beperkt aantal basisgegevens over gebouwen en adressen bij gaan houden in één geautomatiseerd systeem. Alle overheidsorganen moeten hiervan vervolgens verplicht gebruik maken bij de uitoefening van hun publiekrechtelijke taken. De wet zal medio 2009 van kracht worden.

Echter, voordat een gemeente door VROM wordt aangesloten op de Landelijke Voorziening wordt een toelatingsaudit uitgevoerd. Om tijdig bij alle gemeenten een dergelijke audit uit te kunnen voeren is door VROM een planning opgesteld en zijn alle gemeenten in een regio opgenomen. Voor de regio waarin de gemeente Zandvoort is opgenomen geldt een planning waarin de gemeenten in deze regio uiterlijk per 1 februari 2009 worden aangesloten op de landelijke voorziening. Navraag bij VROM leert dat er nagenoeg geen ruimte in hun planning aanwezig is een audit uit te voeren tussen 1 februari 2009 en 30 juni 2009. Aansluiting na 1 februari 2009 betekent dan waarschijnlijk uitstel tot na 1 juli 2009 en dus een overschrijding van de wettelijke termijn. Door VROM is aangegeven dat bij overschrijding van deze termijn de mogelijkheid bestaat dat VROM op kosten van de gemeente de werkzaamheden alsnog zal uitvoeren.

Een voortvarende invoering van de basisregistraties heeft ook voordelen. Basisregistraties maken op veel gebieden vooruitgang mogelijk. Voor de gemeente zelf, voor burgers, bedrijven en instellingen en voor de samenleving als geheel.
- voor burgers, bedrijven en instellingen: de dienstverlening wordt beter. Burgers, bedrijven en instellingen hoeven minder formulieren in te vullen en hebben dus minder administratieve lasten.
- voor de gemeente zelf: de kwaliteit van de gegevens wordt beter, waardoor de gemeente haar werk beter kan doen. De registraties zullen straks makkelijker te beheren zijn, omdat gegevens nog maar op één plek vastliggen. De kosten zijn lager, aangezien de gemeente minder formulieren hoeft te verwerken, minder in de computer te zetten en minder fouten door dubbelingen te herstellen.
- voor de hele samenleving: door het nieuwe stelsel van basisregistraties wordt inzicht verschaft in de actuele situatie van gegevens. Een overheid die weet waar ze het over heeft, kan toekomstgerichte plannen maken. Daar heeft iedereen voordeel van. Net als het aanpakken van fraude en overtredingen. Ook dat wordt makkelijker met het stelsel van basisregistraties.

Projectbegroting
Het ingediende begrotingsvoorstel is gebaseerd op een gedetailleerde activiteitenplanning. Hierin is opgenomen:
- voor realisatie BAG ± 629 dagen

- voor uitvoering van huisnummertoekenning en omnummering ± 92 dagen
- voor onvoorziene activiteiten (10%) ± 72 dagen
- voor projectbegeleiding en communicatie (begroot op 12,5 %) ± 99 dagen Totaal ± 892 dagen

Het aantal dagen is niet afhankelijk van de periode waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd. Temporisering betekent dus niet dat de kosten lager worden. De kosten worden in dat geval alleen uitgesmeerd over een langere periode.

Ter vergelijking is de geschatte inspanning ook berekend met gebruikmaking van het begrotingsmodel van VROM (gebaseerd op een aantal pilotgemeenten). Zoals in het raadsvoorstel al is aangegeven is de ervaring van VROM dat deze inschatting in de praktijk te laag uitvalt. Dit wordt veroorzaakt doordat juist in de pilot een aantal gemeenten heeft deelgenomen die zelf al redelijk ver waren met de invoering van een centrale registratie van adressen en gebouwen. Bovendien wordt in dit model geen rekening gehouden met projectaansturing en de uitvoering van huisnummertoekenning en omnummering.

In dit model is voor Zandvoort uitgegaan van 11.700 adressen (huidige 9200 adressen + 2500 nieuwe adressen). Dit levert het volgende resultaat op:
- basiskosten: ± 247 dagen

- situationele kosten: ± 346 dagen
Totaal ± 593 dagen

Zoals u ziet ligt onze inschatting van 629 dagen voor realisatie van de BAG circa 6% boven de inschatting op basis van het VROM begrotingsmodel. Op grond van deze berekening/vergelijking zien wij dan ook geen reden de projectbegroting aan te passen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,
namens dezen,
ir. M. Bierman