Ingezonden persbericht


Corporaties veroorzaken verdere prijsstijging koopwoningen

Persbericht, Tilburg, 19 maart 2008

Corporaties maken het mogelijk dat koopwoningen op termijn opnieuw fors duurder worden. Door kopers op grote schaal korting te geven bij de koop van een woning, werken zij verdere stijging van de huizenprijzen in de hand. Het succes van Koopgarant, een regeling waarbij corporaties woningen meefinancieren in ruil voor een deel van de uiteindelijke verkoopwinst, kan zich nu tegen de starters op de woningmarkt te richten.

Dat stelt Rob Keijzer op de vastgoedwebsite www.spacemakers.nl. "De huizenprijzen stijgen zolang er op de woningmarkt nieuwe financiële ruimte ontstaat om de groei mogelijk te maken. Door op grote schaal kortingen te gaan verlenen, creëren de corporaties nieuwe middelen. Na de lage rentestand, de aflossingsvrije hypotheken, risico-hypotheken en de versoepeling van de eisen aan kredietverstrekking maken de Koopg! arant-formules een nieuwe ronde van prijsstijgingen mogelijk. Omdat de vraag, zeker naar het goedkope segment, zo groot is, zal ook deze financiele ruimte zeker door de markt worden opgenomen. Dit drijft de gemiddelde verkoopprijs verder op."

Het principe van Koopgarant is simpel: de koper koopt een woning met een fikse korting. Hij krijgt het volledige eigendom van de woning, maar hij verplicht zich om bij verkoop de helft van de winst af te staan aan de wooncorporatie. De korting is bedacht om het voor bewoners van een huurwoning makkelijker te maken om een woning te kopen. Steeds vaker gebruiken corporaties de korting echter om de marktprijs van nieuwbouwwoningen kunstmatig te verlagen. Een voorbeeld is het project Zuidbroek Finesse in Apeldoorn. De woningen worden daar voor 160 duizend euro aangeboden met Koopgarant, terwijl de woningen volgens de ontwikkelende corporatie eigenlijk 227 duizend euro kosten. "Een woning voor 160 duizend euro lijkt mooi, ! maar zo'n bedrag is voor een huishouden met een modaal ink! omen al te hoog gegrepen. Voor de werkelijke doelgroep van corporaties, die veel minder verdienen, is de woning nog steeds totaal onbereikbaar"

"Het is bovendien maar zeer de vraag of deze prijs reëel is: in de aangrenzende wijk zijn recent vergelijkbare woningen voor net boven de twee ton van de hand gegaan. Een deel van de korting is dus gebakken lucht. De eigenaar zal dit merken als hij de woning weer verkoopt." Volgens Keijzer kan de corporatie straks tegen een geringe investering fors meeprofiteren van de waardestijging.

In feite hebben de corporaties een nieuw beleggingsproduct ontwikkeld. Het succes is groot en ook steeds meer ontwikkelaars zien het voordeel: met de regeling kan de verkoopprijs verlaagd worden. Keijzer verwacht dat banken en ontwikkelaars vergelijkbare formules gaan ontwikkelen, waarbij zij in ruil voor een deel van de verkoopwinst een deel van de koopsom voor hun rekening nemen. Zo zal er nieuwe financiële ru! imte ontstaan op de woningmarkt, met stijgende huizenprijzen tot gevolg. De oorsponkelijke doelstelling van Koopgarant, huurders aan een koopwoning helpen, komt daardoor verder weg te liggen.

--------------------------------------
Noten voor de redactie:

* Spacemakers.nl is een website voor professionals die betrokken zijn bij de inrichting van gebouwd Nederland. De website wordt uitgegeven door Landlords.
* Het persbericht is gebaseerd op een artikel op Spacemakers.nl. Een reactie van Koopgarant op dit artikel is eveneens te lezen op deze website.
* Contact met Spacemakers kan plaatsvinden via info@spacemakers.nl of telefonisch, 013 8500 412