Ingezonden persbericht


Persbericht Mars Society Nederland 010-4510776/ 06260 90009 19 maart 2008

"Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars." Sir Arthur C. Clarke

Mars verliest met Arthur C. Clarke een voorvechter

6 jaar geleden nog opende Sir Arthur de Tweede Europese Mars Conferentie in Rotterdam. Via een videoboodschap weliswaar, maar dat kon niet anders vanwege zijn slechte gezondheid. Hij was aan een rolstoel gekluisterd en kon heel moeilijk ademhalen als gevolg van de ziekte Polio die hij ooit had opgelopen.

En wie het bovenstaand citaat leest beseft dat Sir Arthur veel meer was dan een geweldig verteller en beschrijver van de toekomst. Inderdaad, hij verhaalde van communicatie satellieten en persoonlijke muziekdragers tientallen jaren voor dat die werkelijkheid werden. Maar ook interesseerde hij zich voor de wetenschappelijke vooruitgang die een betere wereld voor allen zou kunnen mogelijk maken. Hij was dan ook een 'harde' science fictie schrijver, waarmee bedoeld wordt dat zijn boeken gebaseerd waren op de laatste wetenschappelijke en technologische ontdekkingen.

De meeste mensen zullen Sir Arthur alleen kennen van zijn door Stanley Kubrick verfilmde boek "2001: A Space Odyssey." Weinigen zullen weten dat dit boek een uit een serie van vier is, waarvan de tweede '2010: the year we made contact' ook verfilmd werd met Peter Hyams als regisseur.

Wij als lezers mogen ons gelukkig prijzen dat Arthur zoveel jaren heeft kunnen schrijven. Maar ook dat hij een 'opvolger' vond in de eveneens 'harde' science fictie schrijver Stephen Baxter, met wie hij vele boeken samen schreef in de laatste 20 jaar.

Zelf heb ik prettige herinneringen aan mijn samenwerking met de 'oude baas', die zo vol ideeën, humor en passie was. De ruimtevaartgemeenschap zal deze advocaat voor daden zeer missen. De woorden konden we met een gerust hart aan hem over laten. Laten we hem eren met het door hem voorziene zonnezeil, dat dit jaar door de Planetary Society naar de ruimte wordt geschoten, en met de bouw van de door hem bedachte 'ruimtelift'.

En laten we deze eeuw inderdaad op Mars testen of wij mensen voor meer dan 1 planeet geschikt zijn.

-------------------------------------------
"If we have learned one thing from the history of invention and discovery, it is that, in the long run - and often in the short one - the most daring prophecies seem laughably conservative." Sir Arthur C. Clarke (citaat uit 1951)

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo'n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de 11 Europese afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars. De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde.

Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Vorig jaar heeft hier een 7 koppige bemanning een 4 maanden durende Full Sim (volledige marssimulatie) uitgevoerd tussen 1 mei en 31 augustus 2007.

Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit sinds januari 2004 rondrijdt.

Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal, bij het verwerven van voldoende sponsorgelden, in Europa worden afgebouwd en in gebruik worden genomen op de Krafla vulkaan op IJsland in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society, waaronder Nederland.

De Mars Society is een voorstander van ruimtemissies op de planeet Mars waarbij ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet wordt verricht. In de habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. In 2005, 2006 en 2007 was de voorzitter van de Mars Society, Artemis Westenberg, enkele weken op het station in Utah als testastronaut. Inmiddels doet zij al 3 jaar dienst als CapCom voor bemanningen die op MDRS of FMARS hun missie uitvoeren.

Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera's die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.

De Euro-MARS heeft bij het Adler Planetarium te Chicago enkele maanden tentoongesteld gestaan, waar zij heel veel belangstellende trok en zij op haar plek bij de rivier gedurende die tijd een landmark was voor Chicago. Ook het MDRS werd voor zijn in gebruik name in Utah maandenlang tentoongesteld op Cape Canaveral en trok daar drommen belangstellenden.

De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA's (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.

Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.


- Voor een uitgebreid overzicht over Mars: www.marssociety.nl
- 'The Case for Mars', door Robert Zubrin: http://www.marssociety.nl/boeken.php#case
- uitleg van het Mars Direct Plan: http://www.marssociety.nl/direct.php
- projecten van de Mars Society: http://www.marssociety.nl/projecten.php
- voor het hoofdkantoor van de Mars Society: www.marssociety.org