XL Video zorgt voor grote impact musical Dirty Dancing


ROOSENDAAL, 20080319 -- Het succes van de door kenners toegejuichte theaterproductie Dirty Dancing, die momenteel te zien is in het Utrechtse Beatrix Theater, kan voor een niet onaanzienlijk deel op het conto van het bedrijf XL Video Nederland worden geschreven. Dit bedrijf zorgt, met onder andere twee grote LED-schermen van 19 en 25 vierkante meter op het podium, voor een prachtige aanvulling van het artistieke gedeelde. De technische theaterregistratie door XL Video Nederland heeft, door de knowhow waarover dit bedrijf beschikt, een voor Nederlandse begrippen ongekend hoog niveau.

Interactief decor
Met de twee kolossale schermen krijgt de toeschouwer van Dirty Dancing, met in de hoofdrollen Martin van Bentem, Jette Carolijn van den Berg, Chris Tates en Anouk van Nes, af en toe het idee dat hij midden in een film zit. Zo is er bijvoorbeeld de scène met de op het podium staande, echte auto, waarbij de beelden op de achtergrond de indruk wekken dat de wagen écht rijdt. Zoals je dat ook in een film ziet. Commercieel manager bij XL Video, Martijn Meeuwis: "Je ziet op de wall op de achtergrond straten, het strand van het resort waar naartoe gereden wordt: het is net of je er midden in zit. Het is in feite een interactief decor dat voortdurend van beeld verandert."

Bezoeker waant zich Eregast
In een van de LED-schermen zit een curve, een kromming, waar een deur in is verwerkt die open en dicht kan. Op dit halfronde gordijn zijn de dansers van deze voorstelling levensgroot te zien, waarna ze zelf het podium op komen dansen. De toeschouwer waant zich een eregast van de Kellerman´s Vakantieclub, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. Meeuwis: "Je kunt met recht zeggen dat er erg veel techniek in deze theaterproductie zit verwerkt. Het is niet voor niets onze grootste operatie in het Nederlandse theater tot nu toe. Apart aan deze opdracht is dat we veelal in actie komen bij kortlopende optredens en shows, zoals bij U2, Robbie Williams en vele andere groten der aarde, en in Nederland bij Guus Meeuwis, Marco Borsato en Bløf, maar dat dit een langlopend project is van wellicht een tot twee jaar."

Meer impact
XL Video Nederland werkt bij Dirty Dancing verder met vier op afstand bedienbare camera´s, die de acteurs filmen en waarbij de beelden eveneens op de grote schermen zichtbaar worden. "Om de twee geliefden, die veel dansscènes uitvoeren, alleen op het grote podium van links naar rechts te laten schuiven, werd iets te iel gevonden. Met extra beelden, op de achtergrond erbij, creëer je veel meer impact op de toeschouwer."

Het bedrijf gebruikt voor de voorstelling anderhalve kilometer glasvezel om de techniek soepel, maar vooral razendsnel (een kenmerk van glasvezel) te laten verlopen. De bedrading is nodig, om vanuit de kelder onder de bühne - de centrale plek voor de techniek - alles aan te sturen. Zoals de al genoemde LED-walls, maar ook de projectoren. "Video speelt in het geheel een belangrijke rol", zegt hij verder. "Zonder video geen show, zou je kunnen zeggen." De projectoren zijn overigens van geluiddempers, silencers, voorzien zodat ze geen hinderlijk geluid voor de acteurs vormen. "Je kunt niet hebben dat zoiets gaat irriteren", aldus Meeuwis. Het bedrijf spreekt, niet ten onrechte, van een enorme complexiteit die bij deze productie komt kijken.

De voorbereidingen - na de eerste gesprekken in november van vorig jaar - zijn in januari begonnen. Het bedrijf is geen vreemde in het Beatrixtheater en wist er daarom de weg. De ervaringen die Van den Ende Theaterproducties in de afgelopen jaren heeft opgedaan met XL Video, onder andere via Musicals in Ahoy´ en de theaterproductie The Wiz, heeft volgens de commercieel manager o.a. geleid tot de opdracht voor Dirty Dancing.

//Einde bericht

Over XL Video

XL Video is in 1996 van start gegaan en heeft zich al snel ontwikkeld tot internationaal marktleider van videoproducties voor business events, concert touring, indoor en outdoor events, festivals, beurzen en televisieshows.

XL Video levert, met zijn kantoren die over de hele wereld gepositioneerd zijn (België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, China, Atlanta en Los Angeles) High Definition projectoren, meer dan 2000 m2 LED-schermen, truckgemonteerde LED schermen, camarasystemen en specials.

Voor meer informatie, kunt u terecht op onze website www.xlvideo.com en laat u inspireren door de vele mogelijkheden die XL Video voor u te bieden heeft. XL Video garandeert creativiteit, kwaliteit en innovativiteit, samen met al onze medewerkers en leveranciers van deze state-of-the-art-technologie, door onze jarenlange ervaring en expertise kunnen wij u overal ter wereld en ten alle tijden van dienst zijn.

In de portfolio bevinden zich tal van bekende producties waaronder Vrienden van Amstel LIVE!, Tiësto, George Michael en Sensation.