Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Deventer, 10 maart 2008

Excursie en symposium over (on)mogelijkheden

Hergebruik en architectuur van agrarische bedrijfsgebouwen

Op woensdag 19 maart 2008 organiseert LTO Noord Projecten in het kader van het Euregio project "Umnutzung" een excursie met aansluitend een symposium over het hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Excursie
De excursie (10.00 - 12.00 uur) bezoekt de voormalige maalderij Boeyink in Zelhem. Hier is te zien welke uitdagingen en plannen er liggen voor een nieuwe invulling, ondermeer bewoning, gemeenschapsruimte en ateliers, van deze voormalige agrarische bedrijfsgebouwen. De eigenaar, de heer Boeyink, verzorgt een rondleiding en architect Vincenth Schreurs gaat in op architectonische aspecten van de herontwikkeling van de locatie: "Belangrijk is om de oorspronkelijke centrumfunctie en het "agro-industriële" karakter van dit complex te behouden."

Symposium
Tijdens het symposium (13.30 uur - 17.00 uur) in De Boldiek in Halle vertellen een viertal deskundigen uit het werkveld, te weten LTO Noord Projecten, Het Oversticht, gemeente Bronckhorst en Ago Quod Ago/Stichting IJsselhoeve, over hun ervaringen met hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen. Zij geven aan welke mogelijkheden en onmogelijkheden zij in de praktijk tegengekomen zijn en hoe daarvoor een oplossing gezocht kan worden. De architecten Vincenth Schreurs (Architectenbureau Vincenth Schreurs Aalten/WZH+ Architecten Hengelo (Gld)) en Martin-Paul Neys (Hoogte Twee Architecten Arnhem) laten enkele impressies uit de praktijk zien. Afsluitend is er discussie.

Umnutzung
Het landelijke gebied is aan verandering onderhevig. Jaarlijks bouwt drie procent van de agrarische bedrijven haar activiteiten af of beëindigt. Voor een provincie als Gelderland gaat dat jaarlijks om ongeveer 400 bedrijven waarvan de bedrijfsgebouwen de agrarische functie verliezen. De vraag is hoe deze bedrijfsruimten het beste herbenut kunnen worden. Welke niet-agrarische activiteiten worden in deze bedrijfsruimten toegestaan en hoe blijft de cultuur-historische waarde van zowel oude als nieuwe bedrijfspanden het beste behouden. Architectuur, het behoud van de boerenerven en de leefbaarheid van het landelijke gebied zijn daarbij belangrijke aspecten.

Het Duits-Nederlandse project Umnutzung moet de kansen voor hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen vergroten. Via bijeenkomsten, symposia en de speciale internetsite www.ruimtebijdeboer.nl wordt hergebruik gestimuleerd. Op de site kunnen boeren kosteloos stallen, schuren en bedrijfsruimten te huur aanbieden. Anderzijds kan het midden- en kleinbedrijf dat op zoek is naar een kleinschalige bedrijfsruimte op het platteland, er een zoekopdracht geven.

Aanmelden
Aanmelden voor de excursie en/of het symposium kan bij Wendy Hofstede van LTO Noord Projecten, telefoonnummer 088-8886677 of whofstede@ltonoordprojecten.nl. Deelname is gratis.