Gemeente Meppel


Boomfeestdag in de gemeente Meppel (16-3-2008)

Woensdag 19 maart wordt voor de eenenvijftigste keer de nationale Boomfeestdag gevierd. Ook in de gemeente Meppel wordt hieraan weer volop aandacht besteed. Ruim 460 kinderen van groep 8 van 16 basisscholen uit Meppel en Nijeveen zullen hun best doen om in het Natuurgebied Engelgaarde een Natuurspeurdersdiploma te halen. Elk jaar zijn leerkrachten en kinderen zo enthousiast, dat de gemeente ook de komende jaren de Boomfeestdag blijft organiseren en het als actiepunt in het MilieuActiePlan heeft vastgelegd.
De Stichting Engelgaarde is blij met deze activiteit in haar natuur- en recreatiegebied en levert ook een aandeel in de begeleiding.

Natuurspeurdersdiploma
In 2005 is het Natuurspeurdersdiploma in Meppel geïntroduceerd. De leerlingen moeten een Natuurspeurtocht afleggen en onderweg allerlei opdrachten in het bos
uitvoeren. Om de opdrachten te kunnen uitvoeren wordt een beroep op ogen, oren, smaak en tast gedaan. Zo zijn er voel- en smaakopdrachten en leren de kinderen
vogelgeluiden herkennnen. Ook worden hoogte en dikte van bomen gemeten en moeten kinderen een gedicht maken over de omgeving.

Meerdere groepen
Omdat niet alle kinderen op één ochtend de speurtocht kunnen lopen, wordt de activiteit over drie dagen verspreid. Dit jaar zou de derde dag echter op Goede Vrijdag vallen. Daarom is gekozen ook al de dinsdag (dag voor de nationale Boomfeestdag leerlingen in Engelgaarde te ontvangen.

De activiteit wordt begeleid door medewerkers van de gemeente en een aantal vrijwilligers.