European Union



RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/35

Brussel, 18 maart 2008

7681/08 (Presse 75)


Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente gebeurtenissen in Burundi

De Europese Unie heeft met ongerustheid en teleurstelling kennis genomen van de aanvallen op de woningen van verscheidene parlementsleden in Bujumbura in de avond van 8 maart 2008.

Zij veroordeelt deze aanvallen met kracht evenals elke schending van de veiligheid van de parlementsleden en verkozenen van Burundi.

Zij roept de Burundese regeringsautoriteiten op onverwijld de waarheid omtrent deze gebeurtenissen te achterhalen en de daders en hun opdrachtgevers voor het gerecht te brengen.

De EU is bezorgd over het slechte functioneren van de vertegenwoordigende instellingen, met name de nationale assemblee, die te vaak wordt verlamd door politieke conflicten die weinig uitstaande hebben met de economische en sociale problemen die het land met voorrang moet oplossen.

Zij doet derhalve een beroep op allen die een actieve rol spelen in het publieke leven van Burundi om terughoudendheid te betrachten en een dialoog aan te gaan en in overleg te treden. De noodzaak het algemeen belang van Burundi en zijn ontwikkeling en herstel voorrang te geven, in het kader van de vredesakkoorden en van de democratische grondwet die het land heeft aangenomen, doet zich des te dringender gevoelen nu de aanhoudende bloedige confrontaties tussen de veiligheidstroepen en elementen van de nationale bevrijdingstroepen (FNL) slachtoffers blijven maken.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom