Gemeente Wassenaar

Comenius Paauw-lezing

De Stichting Comenius Lezing en De Paauw Lezing bundelen dit voorjaar hun krachten en organiseren tezamen een lezing, met als spreker prof. drs. Paul J. Scheffer over zijn laatste boek Het land van aankomst.

De lezing wordt gehouden op woensdag 19 maart 2008 in de Dorpskerk van Wassenaar. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs bedraagt 8,00, inclusief een consumptie.

Kaarten à 8,00 (inclusief 1 consumptie) zijn vanaf 20 februari a.s. verkrijgbaar bij het Rijnlands Lyceum Wassenaar, de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB (Lange Kerkdam 46, Wassenaar), Boekhandel De Kler (Langstraat 148, Wassenaar) of aan de deur van de Dorpskerk op 19 maart a.s..

Paul Scheffer (1954) was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds meer dan 15 jaar schrijft hij voor NRC Handelsblad. Zijn artikelen verschenen in tal van grote Europese dagbladen. Daarnaast verschenen van zijn hand publicaties als De achteloosheid voorbij. Een Europees engagement (1999) en De greep naar de eeuwige vrede (2000). Voor VPRO televisie maakte hij de series Wachten op de buren (1996), en Leven en Werken (1998-1999). Sinds 2003 is Scheffer buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. In 2000 publiceerde Scheffer in het NRC zijn essay Het multiculturele drama. Hierin beschreef hij hoezeer wij en zij in Nederland langs elkaar heen hebben geleefd. We koesteren een zelfbeeld, schreef hij, waarin verdraagzaamheid en onverschilligheid een merkwaardig verbond aangaan. Scheffers aanklacht leidde bij verschijning tot een hausse in de media, en zelfs tot een meerdaags debat in het parlement. Zeven jaar werkte hij aan de uitwerking van zijn oorspronkelijke ideeën, met als resultaat Het land van aankomst.

In zijn bekende essay Het multiculturele drama uit 2000 liet Paul Scheffer zien hoezeer in Nederlands langs elkaar heen wordt geleefd. Zijn beschouwing leidde tot een groot maatschappelijk debat. In de loop der jaren werkte hij zijn ideeën uit en het resultaat is een breed opgezette zoektocht naar wat zich afspeelt onder de oppervlakte van de multiculturele samenleving. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa, en in Amerika. Het land van aankomst is een hartstochtelijk pleidooi om de huidige impasse te begrijpen en te overwinnen.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl