Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
10-3-2007

Minister Plasterk opent expositie Fokke en Sukke in de VU

Fokke & Sukke kunnen het niet alleen
20 maart ­ 6 mei 2008

Fokke & Sukke kunnen het niet alleen is een tentoonstelling met een uniek concept. Honderd bekende Nederlanders werd gevraagd een associatieve tekst te maken bij een cartoon die speciaal voor hen was uitgekozen door de makers Reid, Geleijnse & Van Tol. Dit resulteerde in een bijzondere uitgave, die op 20 maart in de VU wordt gepresenteerd. Onder de bekende Nederlanders bevinden zich experts op het gebied van filosofie, literatuur en wetenschap, zoals Hafid Bouazza, Abdelkader Benali, Maarten Doorman, Cisca Dresselhuys, Youp van 't Hek, Stine Jensen, Matthijs van Nieuwkerk, Frits van Oostrom, Ronald Plasterk en Ewoud Sanders. Fokke & Sukke zagen het licht in december 1993. Zij debuteerden in het studentenblad Propria Cures, publiceerden in Ad Valvas, het onafhankelijke weekblad van de VU. Sindsdien veroverden zij Nederland en daarna de rest van de wereld.

'Wat zeur je nou?!'
20 maart ­ 6 april 2008

Ook wordt op donderdag 20 maart de presentatie Wat zeur je nou?!. geopend. In de expositie tonen vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars hun humoristische visie op discriminatie op grond van huidskleur, handicap, geloof, geslacht, leeftijd en seksuele voorkeur. Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian leverden een bijdrage, maar ook jonge talenten als Kito en Floor de Goede. Het resultaat is een zeer gevarieerde expositie waarin zowel de Burka Babes als Fokke en Sukke ten strijde trekken tegen discriminatie.

Lachen om discriminatie?
Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is geen cliché, het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand je taal spreekt, kan een grap een band scheppen. Vooroordelen en tegenstellingen kunnen worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats. Cartoons zijn tegenwoordig, met name voor de jongere generatie, een veel gebruikt medium om maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen. Het leek de VU een goed idee om dit genre meer aandacht te geven.

De deelnemende tekenaars zijn: Jos Collignon, Djanko, Kim Duchateau, Farhad Foroutanian, Floor de Goede, Sandra de Haan, Maaike Hartjes, Kito, Farida Laan, Rayman, Reid, Geleijnse & Van Tol, Barbara Stok, Berend Vonk, Jan Vriends en Peter de Wit.

Locatie: hoofdgebouw VU, hal begane grond t/o de servicebalie

Op donderdag 20 maart, om 16.30 uur is de officiële presentatie van de bundel Fokke & Sukke kunnen het niet alleen door Reid, Geleijnse & Van Tol.

De uitgave Fokke & Sukke kunnen het niet alleen is voor 12, 50 te koop. De opbrengst van deze uitgave gaat naar Stichting Île de Mar en is bestemd voor de bouw van een school in Senegal, kijk op de website: www.iledemar.nl

Exposorium Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
Ma t/m vrij 9.00-22.30 uur, za 9.00-15.30 uur (bereikbaar met tram 5 en 51, halte De Boelelaan)