Stadsdeel Amsterdam Centrum


Veiligheidsschouw in kleur op TV

18 maart 2008

Met ingang van donderdag 20 maart kunt u op AT5, rubriek Amsterdam.nl zien hoe een veiligheidsschouw in zijn werk gaat. Het filmpje wordt een week lang tussen 21 en 21.30 uur herhaald. Geen tijd om te kijken? U kunt de film vanaf donderdag ook zien op de website eenveiligamsterdam.nl

Overlast terugdringen door kleur te bekennen
Veiligheidsschouwen in Kleur is een meetinstrument waarmee bewoners, ondernemers, politie en het stadsdeel in het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt objectief bepalen hoeveel overlast drugsverslaafden, dealers, tippelprostituees, zwervers, maar ook bezoekers daadwerkelijk veroorzaken. Een objectieve manier van beoordelen is nodig, want overlast wordt, heel begrijpelijk, door iedereen anders beleefd. Wat voor de één meevalt, ervaart de ander als verschrikkelijk.

Het project Veiligheidsschouwen in kleur
Het project Veiligheidsschouwen in kleur geeft inzicht in de daadwerkelijke overlast in deze buurten. Na het eerste jaar is duidelijk aangetoond dat het met deze wijze van schouwen mogelijk is om per gracht, steeg, pleintje of straat aan te geven wat er op het gebied van overlast echt speelt. Bewoners, ondernemers, politie en stadsdeel nemen in vier schouwgroepen deel. Om een zo'n compleet mogelijk beeld te krijgen van de stand van zaken gaan ze regelmatig en op vier vastgestelde routes en verschillende tijden schouwen. Op basis van de objectieve resultaten van de veiligheidsschouwen nemen stadsdeel, politie, justitie en zorginstellingen passende maatregelen. In vergelijking met de start van het project in 2006 blijkt dat de overlast in 2007 in de schouwgebieden duidelijk is afgenomen.

Wilt u ook meedoen aan de veiligheidsschouwen?
Als u woont of werkt in de Nieuwmarktbuurt of op de Wallen kunt u zich opgeven bij Renée van Mierlo of Paulien Gouwerok, telefoon 14020.

Meer informatie

* Het filmpje kunt u vanaf donderdag 20 maart vinden op eenveiligamsterdam.nl

* Elders op deze website kunt u meer lezen over het project Veiligheidsschouwen in kleur.