Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 mrt 2008

Politie zet chemisch dna in tegen inbraken

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond neemt een proef met chemisch dna tegen inbraken. Dit chemisch dna wordt met een wattenstaafje aangebracht op waardevolle spullen en kan niet worden verwijderd.

Chemisch dna is een unieke cijfercombinatie die is opgeslagen in honderden onzichtbare minuscule bolletjes. De politie kan de gestolen spullen scannen. In Engeland, waar de stift al jaren wordt gebruikt, daalde het aantal inbraken met 85 procent.

Rotterdam-Rijnmond probeert op korte termijn het middel in een paar wijken uit en de gemeente Venray haakt bij de Rotterdamse proef aan. In Engeland, waar de stift al jaren wordt gebruikt, daalde het aantal inbraken met 85 procent.

Verkopen en helen van gestolen waar wordt door het chemisch dna moeilijker. De onzichtbare vloeistof met de unieke dna-code gaat in kieren en gaatjes zitten en is daar niet uit te verwijderen.

In Venray wordt het chemisch dna ingezet in een nog niet nader genoemde wijk, waar het aantal inbraken in de regio het hoogst is. Eigenaars kunnen hun laptops, auto's of fototoestellen voorzien van een sticker waarop staat dat hun spullen gemarkeerd zijn.