Nivel


Patiënt wil huisartspraktijk sneller aan de telefoon

20 maart 2008

Patiënten willen een beter bereikbare huisarts, maar over het algemeen zijn zij tevreden. Een nieuwe CQ-index Huisartsenzorg, maakt het mogelijk de ervaringen van patiënten te vergelijken en laat grote verschillen zien tussen praktijken.

Een dikke 8
De CQ-index Huisartsenzorg is een valide, betrouwbaar en bruikbaar meetinstrument om de kwaliteit van de zorg door de huisartsen te meten vanuit het perspectief van hun patiënten. De huisarts kreeg gemiddeld een 8,2 van zijn patiënten. Ze zijn positief over de communicatie van de huisarts en over de bejegening door hem of haar en andere zorgverleners in de praktijk. Dit bleek uit onderzoek van het NIVEL naar de ervaring van patiënten in 32 huisartspraktijken verspreid over stad en platteland, waarin het nieuwe meetinstrument uitgebreid is getest. Het onderzoek is gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

Ervaring
De CQ-index vraagt naar ervaring, niet alleen met de huisarts maar ook met de doktersassistente en andere zorgverleners in de praktijk. Het is daardoor mogelijk de 'ervaringen van patiënten' van verschillende praktijken naast elkaar te leggen. De CQ-index brengt duidelijke verschillen aan het licht tussen de ene en de andere praktijk, ook als rekening wordt gehouden met de samenstelling van de patiëntenpopulatie. De grootste verschillen werden gemeten in de toegankelijkheid van de praktijk. Zo geeft 51,8% van de mensen aan 'soms' of 'nooit' binnen 1 minuut iemand van de praktijk aan de lijn te krijgen. Maar dit is een gemiddelde. Tussen praktijken loopt dit percentage uiteen van 18,9 tot 85,6%.

Verbeterpunten
Hierdoor is het ook mogelijk om per praktijk of voor alle praktijken prioriteiten aan te brengen en zo punten te verbeteren waarmee het meeste 'winst' te boeken is in de ogen van patiënten. Zo bleek bijvoorbeeld ook dat patiënten het belangrijk vinden dat hun huisarts ze informeert over de bijwerkingen van geneesmiddelen, terwijl dit vaak niet gebeurt. Is zoiets op je praktijk van toepassing, dan weet je als huisarts waar je wat aan kan doen.

CQ-index
Een CQ-index meet op een gestandaardiseerde manier de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van patiënten. De vragenlijst geeft inzicht in de ervaringen van patiënten met de zorg en in wat zij belangrijk vinden. Voor heel veel aandoeningen (zoals astma, spataderen, lage rughernia) en zorgsectoren (zoals verpleging, verzorging en thuiszorg) zijn of worden op dit moment CQ-index vragenlijsten ontwikkeld. Want kwaliteit van zorg betekent niet alleen dat de zorg voldoet aan regels en richtlijnen van de overheid of de beroepsgroepen, maar ook dat rekening wordt gehouden met de wensen en verwachtingen van patiënten, cliënten of hun vertegenwoordigers. De CQ-index maakt die wensen en verwachtingen, en de ervaringen zichtbaar. De CQ-index huisartsenzorg is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Centrum Klantervaring Zorg, de stichting Miletus (een samenwerkingsverband van verzekeraars), de NPCF, de LHV en het NHG.