Gemeente Heerenveen

Gemeente gaat roeken verjagen met lawaai

In 2006 is de gemeente met de uitvoering van een roekenbeheerplan gestart. Ook dit seizoen, voordat de roeken gaan broeden, worden er weer maatregelen uitgevoerd op verschillende locaties in Heerenveen, De Knipe en Jubbega.

Roeken veroorzaken in de gemeente Heerenveen op een aantal plaatsen overlast zoals lawaai en uitwerpselen. De roek is een beschermde vogel die niet zomaar verjaagd mag worden. Toch wil de gemeente iets aan de overlast proberen te doen. Het doel van het roekenbeheerplan is om enerzijds de overlast op plaatsen met extreme overlast te verminderen. En om anderzijds op een goede, zorgvuldige manier met roeken om te gaan. De gemeente heeft een ontheffing van het ministerie van LNV ontvangen voor het uitvoeren van het roekenbeheerplan. Een deskundige op het gebied van roeken begeleid ons daarbij.

De maatregelen die op een 11-tal locaties uitgevoerd worden zijn: - regelmatig verwijderen van nesten
- verjagen door middel van lawaai, knallen, lichtflitsen - inrichten van nieuwe permanente locaties door het inhangen van nesten en aanbieden van voedsel (in Oranjewoud en Jubbega) - aanwijzen locaties waar de roeken dit broedseizoen met rust gelaten worden.
Afbeelding 1

Al deze maatregelen worden uitgevoerd tot er geen overlast meer is of totdat roeken continu op het nest zitten en eieren gelegd hebben. Het regelmatig verwijderen van nesten wordt al enige tijd uitgevoerd. Het verjagen is vorige week begonnen en zal naar verwachting tot eind maart/begin april duren. Consequent verjagen van roeken heeft tot gevolg dat ze uiteindelijk een andere boom opzoeken om te nestelen of zich aansluiten bij een roekenkolonie die niet verjaagd wordt. Gestructureerd verjagen heeft tot doel om de roeken naar een meer geschikte locatie te geleiden waar ze ongestoord kunnen nestelen en waar ze geen overlast veroorzaken. Dat moet gestructureerd gebeuren om verdere verspreiding van de roeken te voorkomen. Misschien woont u op een plek waar ook roeken zitten maar waar we ze niet verjagen. We hopen in dat geval dat u er begrip voor heeft, dat we niet alle roeken kunnen verjagen en dat er locaties zijn waar de overlast nog veel groter is.
Medewerkers van de gemeente zullen bij het verjagen zo nu en dan alarmpistolen gebruiken. Roeken zijn namelijk heel gevoelig voor lawaai. Een en ander zal dus wel met het nodige lawaai gepaard gaan. Het verjagen zal hoofdzakelijk 's morgens en 's avonds bij zonsop- en zonsondergang plaatsvinden omdat de roeken dan het actiefst zijn.
We hopen daarmee dat u niet al te veel extra overlast zult ondervinden. Wij hopen dat we u in ieder geval voldoende geïnformeerd hebben over de reden van de lawaaierige uitvoering van het roekenbeheerplan.