Groen!

Brussel, 17 maart 2008

Zorgwekkende toestand in Tibet: België en internationale gemeenschap moeten China onder druk zetten

Groen! vraagt dat de Belgische overheden eindelijk uit hun schelp kruipen en China onder druk zetten om te stoppen met de schending van de mensenrechten. Kamerlid Wouter De Vriendt: âIn de eerste plaats vragen we dat buitenlandminister Karel De Gucht zich ondubbelzinnig uitspreekt. Hij moet de Chinese autoriteiten oproepen zich terughoudend en geweldloos op te stellen. Reeds (preventief) opgepakte betogers of dissidenten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. Ten tweede vragen we dat er op korte termijn in de Vlaamse en Federale Kamer een hoorzitting georganiseerd wordt over de mensenrechtensituatie in China en de Belgisch-Chinese betrekkingen. Ten derde vragen we dat er snel een Europese delegatie kan vertrekken naar Tibet om de situatie te onderzoeken. Groen! vraagt bovendien al geruime tijd aan het IOC om zich veel duidelijker uit te spreken over de schending van de mensenrechten in China. De voorbije dagen zei IOC-voorzitter Rogge al wel dat hij âzeer bezorgdâ is over de situatie, maar dit volstaat niet.â

Ook op internationaal vlak kan België een sleutelrol op zich nemen. Omdat ons land deel uitmaakt van de VN-veiligheidsraad kan het de vraag van de Dalai Lama kracht bijzetten door aan te dringen dat de VN een internationaal onderzoek uitvoert naar de gebeurtenissen van de voorbije dagen.

De manier waarop de Chinese overheid hardnekkig blijft weigeren om tot een duurzame en rechtvaardige regeling te komen voor Tibet, is voor Groen! onaanvaardbaar. Net nu China de Olympische Spelen organiseert, zou het land een duidelijk signaal moeten geven dat het wel bereid is om de mensenrechten ernstig te nemen. Maar ook de Olympische Spelen zijn voor de Chinese autoriteiten geen katalysator.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid