Groen!

Brussel, 20 maart 2008

Na Pasen parlementaire onderzoekscommissie fiscale fraude

Deze middag heeft de federale commissie Financien en Budget unaniem besloten om het voorstel van Groen ! en Ecolo te steunen om een parlementaire onderzoekscommissie fiscale fraude op te starten. Groen ! en Ecolo hebben hierop aangedrongen naar aanleiding van meerdere grote fiscalefraudedossiers die zich de voobije 15 jaar hebben voorgedaan zoals onder meer KB-LUX en Cash Company.

Zoals voorzien in het oorspronkelijke voorstel, zal deze Commissie een antwoord geven op alle vragen van de hoge functionarissen van de FOD financien die in mei 2007 een brief gestuurd hadden naar alle voorzitters van de democratische partijen. Groen! en Ecolo waren daar toen al voorstander van.

Deze onderzoekscommissie heeft als opdracht bewijzen te zoeken voor de oorzaken en de verantwoordelijkheden van de mistoestanden waarmee de ambtenaren op het terrein al te vaak geconfronteerd werden. Bovendien zal ze structurele oplossingen voor deze situaties voorstellen.

Groen ! en Ecolo zijn er vanuit de oppositie in geslaagd om alle politieke partijen op 1 lijn te krijgen om zo eindelijk een parlementaire onderzoekscommissie fiscale fraude te kunnen opstarten. Na Pasen volgt er een algemene stemming tijdens de plenaire zitting en dan kan de commissie van start gaan. Stefaan Van Hecke (Parlementslid): 'Alleen volledige transparantie gekoppeld aan voldoende politieke steun, kan ervoor zorgen dat de bevolking weer meer vertrouwen krijgt in het werk van de FOD Financien en haar belastingscontroleurs. De burgers hebben recht op een eerlijk belastingssysteem waarbij fraudeurs daadwerkelijk vervolgd worden. Daar zullen wij vanaf nu strikt over waken'.

Stefaan Van Hecke, federaal parlementslid